zaterdag, december 21

Noordzee kustpad: Kijkduin - Zwarte pad

Vrijdag 20-12-2024

De bus brengt ons tot halte Kijkduin-strand. Hij rijdt niet verder naar het normale eindpunt. Kijkduin zal wel weer op de schop genomen worden. We nemen direct het voetpad de duinen in. We bekennen het eerlijk: daarmee smokkelen we een paar honderd meter boulevard. Het voetpad langs het fietspad volgen we tot de route van het kustpad ons fietspad kruist. Het is licht zonnig, fris, maar niet extreem. Uitstekend wandelweer. We lopen door een hekje het graasgebied van de Schotse hooglanders binnen. We zien de dieren met hun imposante hoorns niet. We lopen over een zandvlakte en volgen daarna asfaltpaden door het binnenduin. De bomen zijn kaal. Het is bijna winter.

We steken de Nieboerweg over en lopen verder door de bosjes van Poot. Op rottend hout groeit het echt Judasoor (Auricularia auricula-judae). Het lijkt ook op oren. Waarom het echte Judasoor? Omdat het geslacht Auricularia Judasoor genoemd wordt. Alle in Nederland en Vlaanderen bekende soorten van dit geslacht worden daarmee judasoor genoemd. Auricularia mesenterica, een andere judasoor soort, wordt Viltig judasoor genoemd.

De route voert ons langs de Scheveningse 2e en 1e binnenhaven. Bij Oma Toos drinken we een kopje koffie en thee. Daarna volgen we de boulevard. Daar eten we onze boterhammen. Op verschillende tegels zien we het wapen van Scheveningen. Bij een monument van de op zee gebleven vissers zie ik de naam van mijn overgrootvader. Mijn opa moest op zijn 13e mee naar zee, en op zijn eerste reis sloeg zijn vader over boord. Verderop shop ik bij de Lego shop een lego technic wagentje. We negeren de route naar het centrum - we zijn niet zulke stadsmensen. Bij het Zwarte Pad nemen we de tram naar huis. We hebben er volgens de stappenteller 10 kilometer opzitten.

donderdag, december 5

Nederlands kustpad : Monster - Kijkduin

Zaterdag 30 november 2024

In Monster stappen we uit de bus bij halte de Westlandse druif. Is dat echt een druivensoort? Het zou kunnen. In elk gevalzetten we er stevig de pas in richting de duinen. Daar volgen we het fietspad achter de duinreep tot aan Ter Heijde. Het kanon dat hier jarenlang stond ter herinnering aan de zeeslag bij Ter Heijde is verdwenen. Het was toch geen ding dat iemand even in zijn rugzak stopt en meeneemt. Maar misschien was het van koper, en was men bang voor diefstal, of is het in onderhoud.

We lopen door Ter Heijde. De deur van de plaatselijke kerk staat open, en we nemen een kijkje bij de rommelmarkte die er gehouden wordt. Daarna verlaten we de route, en volgen het fietspad door de duinen.

In de berm valt de zeewolfsmelk op. Vaak zie ik die op of achter de duinreep. Zo ook hier. Het windje in de rug helpt one om het tempo er in te houden. Over de zeereep heen zien we af en toe stukken van de zandmotor. Die is aardig uitgestroomd. Het weer is meest droog al vallen er af en toe wat kleine druppels. Zonder noemanswaardige gebeurtenissen bereiken we Kijkduin, en nemen de bus naar Huis.