Gisteravond was het tijd voor bezoek aan een oude vriend, die in Duindorp woont. Omdat ik bezoeken in Den Haag altijd op de fiets doe, besloot ik onderweg een stukje duin mee te pakken. Ik ben al tientallen jaren niet in de smalle duinstrook tussen Duindorp en de zee geweest, en ik meende me te herinneren dat er ergens een zandstrook is waar ik als kind speelde.
Stuifzand geeft vaak aanleiding tot leuke planten, die je niet overal ziet. Helaas, het speelzandje heb ik niet meer kunnen ontdekken. De Wieringsestraat was een bouwterrein geworden. Jammer dat de nieuwe huren voor de oude bewoners onbetaalbaar zijn. De oude bevolkingssamenstelling van Scheveningen wordt zo totaal vernietigd. Echte Scheveningers zijn er straks niet meer, jammer, jammer.
Terug naar het onderwerp van deze blog: planten. Volop aanwezig was wat ik persoonlijk nog steeds een van de mooiste duinplanten vind: Slangekruid. En hiertussen viel een plant op, die mijn aandacht trok door de donkerder blauwe bloemen. Ik had mijn flora's niet bij me, evenmin als mijn fototoestel, maar duidelijk was wel dat deze bij de ruwbladigen behoort.
Vandaag heb ik de lunchpauze gebruikt om eens even te snuffelen: en jawel, het blauw parelzaad staat wel niet in de Heukels flora, maar wel in mijn oude vertrouwde Tirion. Die geeft als aantekening dat deze niet in Nederland, maar wel in Noord-Duitsland voorkomt. Volgens trq.nl komt de plant wel in Nederland voor, maar zeldzaam en vermoedelijk als verwilderde tuinplant.
Aangezien Duindorp eerder bekend staat als achterstandswijk dan vanwege zijn mooi verzorgde tuintjes, lijkt het me sterk dat dit een ontsnapt tuinexemplaar is.
Enfin, begin volgende week snel langs om een paar foto's te schieten.
De week daarop ging ik inderdaad langs, mooie plaatjes geschoten en geupload. En dan moet ik een bloeper bekennen: iemand wees mij er heel vriendelijk op dat het geen blauw parelzaad is, maar gewone ossentong.
En nog eens goed gekeken: ja, die persoon heeft gelijk. Dus gewone ossentong. Aan de mooiheid van de plant doet het niets af. Hij is wat minder zeldzaam, maar duidelijk niet iets heel algemeens. De duinen blijven bijzonder.
vrijdag, juni 16
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten