vrijdag, april 22
Park Sonnenburgh
In park Sonnenburgh is Rijswijk bloeit het volop. Sinds mijn vorige bezoekje zijn de narcissen en hyacinthen grotendeels uitgebloeid. Maar dat wil niet zeggen dat de bollentijd over is. De gewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum) verraste me bij binnenkomst. Ze is gemakkelijk te herkennen aan de zes witte kroonbladen met de groene streep aan de buitenzijde.
Bij de struiken stond de eerste rhododendron met mooie witte bloemtrossen te pronken. Ook de prunus laureacus stond in bloei. Als uitsmijter kwam ik een perkje ruwbladigen tegen. Iets wat op blauwe vergeet-mij-nietjes leek, en symphytum x uplandicum. Deze laatste zie ik in Nederland zelden. De bloemen zijn in knop vorm eerst rood, daarna blauw aan de basis en wit aan het uiteinde. Dat laatst is mijn observatie, De flora van Heukels vernmeld inzake het blauw/wit alleen: deels blauw.
De schichten leken me minder ontwikkeld dan die van de gewone smeerwortel, symphytum officinale, maar misschien komt dat effect gewoon door een kleiner aantal bloemen per schicht.
De bladen zijn zittend en kort aflopend, of kort stengelomvattend, terwijl ze bij de gewone smeerwortel doorlopen tot bij de lagere bladen.
De nederlandse naam is mestal Bastaard smeerwortel of Oplandse smeerwortel. De naam bastaard zegt het al: ze is een kruising tussen de gewone smeerwortel en de ruwe smeerwortel. In het engels staat de plant bekend als 'russian comfrey'. Ze werd in de 50-er jaren ontwikkeld door Lawrence D Hills.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten