vrijdag, juli 30

Pelgrimspad 1: Haastrecht - Schoonhoven

Vrijdag 30 juli 2021

In Schoonhoven parkeren we zonder probleem gratis bij de veerpont naar Groot-Ammers. Volgens 9292.nl kunnen we in Gouda bij de Stolwijkersluis overstappen op de bus naar Haastrecht.

We stappen uit en een vriendelijke dame wijst ons dat we daarvoor een bushalte aan de overkant om de hoek moeten hebben. Daar staat op het bordje dat de bus NU langs moet komen. We wachten. Hij komt niet en we wachten. Een hulpvaardige 'local' vertelt ons dat de bus niet naar Haastrecht rijdt in verband met het wegonderhoud verderop. Ja, dat wegonderhoud hadden we vorige week last van. We hebben geen zin 4 km extra te lopen en nemen de bus naar het station in Gouda. Want vorige week hadden we een buurtbus van Haastrecht naar Gouda station. Jammer genoeg is bij het station in Gouda de buurtbus nergens te vinden. Wat voor nummer was het ook al weer? We vragen maar iedereen geeft verschillende antwoorden of verwijst naar anderen. We wachten tevergeefs op bus 107 - als die eindelijk komt blijkt die een eind van Haastrecht vandaan te blijven. Bij het Arriva kantoortje kijken ze ons aan met de meewarige blik van: weer een Syntus slachtoffer.

Ten einde raad besluiten we de bus terug naar Stolwijkersluis te nemen. Vandaar wandelen we 4 kilometer extra naar Haastrecht. Voordeel is dat we Haastrechtse molen passeren. Haastrecht ontstond rond 1100 en kreeg in 1396 stadsrechten. In Haastrecht pakken we het pad bij de brug gemakkelijk weer op. Leuk oud straatje. Aan de overkant van de provinciale weg volgen we een asfaltweg die al snel over gaat in een voetpad. Honderd meter achter ons loopt een wandelaarster. Twee keer hebben we tegenliggers, wandelaars die ons tegemoet komen. Naast het pad, aan de waterkant, staan moerasandoorn, moerasspirea, en koninginnekruid in bloei.  Een wegwijzer als kruising met het Floris V pad vertelt dat we 79 kilometer van Amsterdam en 359 kilometer van Visé zijn.

Het pad komt uit op een fietspad langs de Vlist. Bij een zijweg staat een informatiebord over de Koeneschans. De weilanden ten oosten van de Vlist konden onder water worden gezet (Oude Hollandse Waterlinie) maar de Slangeweg stak boven de inundatie uit. Vanuit de Koeneschans had men een prima schootsveld over deze weg. We volgen nu het fietspad richting Schoonhoven. In het water naast ons groeit waterlelie, gele plomp en ook de kikkerbeet staat met haar kleine witte bloempjes in bloei. Els en wilg zijn veel voorkomende bomen. Links van ons ligt vooral weiland. Een molen, de Bonrepas, hield hier vroeger de polder droog. 

In de buitenwijk van Schoonhoven zien we opeens bekende gezichten. Jos herkent ze direct: ze stonden bij ons op camping The Turnery in Afferden. Zij herkennen ons ook en we kletsen gezellig bij. 

Het plan was om een bezoekje aan het zilvermuseum te brengen. Maar in Schoonhoven lopen we verkeerd. Het weer heeft de hele dag heen en weer geschommeld van zon via bewolkt tot een hele lichte miezer, maar nu gaat het echt regenen. Het centrum is de moeite waard, maar niet in deze regen. We zijn blij wanneer we in de auto stappen.

We zijn nu 90 gewandelde kilometers van Amsterdam. 


Geen opmerkingen: