maandag, maart 13

Winterakoniet


Sinds ik twee jaar geleden door rugklachten een aantal maanden uit de roulatie was,
maak ik elke dag in de lunchpauze een wandeling. Natuurlijk ging dat na een tijdje vervelen, dus zocht ik een hobby voor deze wandelingen.

Na een tijdje had ik een goed idee: Mijn vrouw hield van de natuur, en ik schreef al enige tijd artikelen voor de vrije encyclopedie wikipedia.

Hiermee, realiseerde ik me, kon ik 3 vliegen in 1 klap slaan. Door tijdens mijn lunchpauze wandelingen planten te gaan fotograferen en herkennen, had ik illustratiemateriaal voor artikelen die ik voor wikipedia kon schrijven.
Omdat mijn vrouw veel van natuur houd, hadden we ook een extra gespreksonderwerp op onze zaterdagmiddagwandelingen. En ik had iets te doen tijdens die saaie lunchpauzewandelingen.

Ik moet zeggen dat het fotograferen van planten sinds die tijd tot een echte hobby is uitgegroeid, en een waar ik veel plezier aan beleef. In deze blog wil ik af en toe iets vertellen over deze hobby.

Vorige week wandelde ik in de lunchpauze eens anders als anders. Vanaf het Aegonplein in Den Haag wandel ik meestal een stukje langs de spoorbaan, maar vorige week wandelde ik eens langs de Hofzichtlaan.
Langs de stoep, tussen de struiken, ontdekte ik eerst een aantal gevlekte bladeren waarvan ik dacht dat het gevlekt longkruid kon zijn, maar waarvan ik afgelopen zaterdag hoorde dat het italiaanse aronskelk zou zijn.
Maar even verderop kwam ik een plantje met gele bloemen tegen, heel opvallend omdat er nog vrijwel niets bloeit.
Helaas niet meer op z'n mooist, maar wat was het eigenlijk?

"s avonds eens opgezocht en snel gevonden: winterakoniet, een leuke bloeier. Die week ben ik nog een paar keer er langs gelopen, met (uiteraard digitale) camera, maar zonder veel succes, want de bloemetjes bleven min of meer dicht.
Ik moet zeggen: het was dan ook steeds bewolkt. Nu heb ik wel vaker gemerkt dat dergelijke vroege bloeiers vrij zuinig met hun energie omgaan. Ze gaan alleen echt open als de zon schijnt.

Toen het vanochtend dan ook zonnig was, heb ik opnieuw de camera bij me gestoken. En vandaag was het raak: een aantal bloemen stond keurig open. Natuurlijk waren enkele bloemen niet meer zo mooi als had gekund, maar er stonden nog enkele redelijk goed ogende exemplaren tussen.

Ik moest even omlopen om er goed bij te kunnen. Voorzichtig voor de vlak erbij groeiende sneeuwklokjes, waarvan er helaas al een stel door iemand vertrapt blijken.

Toch lukt het om een paar redelijk goede foto's te nemen. Vanavond bekijken.
Het is een redelijk bekende winterbloeier, dus waarschijnlijk staan er al een aantal foto's op commons. Voor de niet ingewijden: commons is het centrale deel van de wikipedia encyclopedieen in alle talen. Een foto die daar staat, kan door alle encyclopedien gebruikt worden.

Of de plant al op de nederlandse wikipedia beschreven is weet ik niet, maar misschien dat ik daar vanavond eens naar kan kijken. Of ik daar aan toekom is de vraag, want het achterlicht van de fiets van een van de kinderen moet gerepareerd worden, terwijl er ook nog een kussen van onze bank genaaid moet worden.

En dan heb ik het nog niet over de belastingaangifte die deze maand de deur uit moet,
of de website van de kerk die op een andere manier van uitzenden over moet schakelen.

Die avond kwam er weinig van de fiets, simpel doordat er eerst een slaapkamer gestofzuigd moest worden, en er nog een begroting in elkaar gezet moest worden. Die begroting is nu voor de makkelijkste helft af, dus tijd voor een break. Deze blog eens posten, met mijn vrouw de gemaakte fotos bekijken, en dan met de begroting verder.
Dat vergde tot het eind van de avond, waarna ik nog wat losse klusjes op wikipedia doe. Sommige van de fotos zijn wat overbelicht, dus die moeten nog een keer over.

Dinsdag in de lunch teruggeweest, en nog een stel foto's gemaakt. Eigenlijk geen van allen mooi, de bloemen zijn allemaal over hun hoogtepunt heen, en op de foto's blijkt dat heel duidelijk, veel duidelijker als in levende lijve. En verder blijkt de aldi camera van vandaag toch wel belichting als een zwak punt te hebben: sommige foto's zijn onverklaarbaar donker.

Een reactie posten