donderdag, oktober 12

Eendagsbloem

Een paar jaar gelden wees mijn vrouw me op een nieuwe gast in onze tuin, onuit-genodigd maar zeker niet lelijk. Nee, de naam wist ze niet.

Tuinplanten is altijd lastig identificeren. Allereerst staan ze meestal niet in de Floras die Nederland rijk is, ze zijn immers niet inheems, en kunnen van over de hele wereld hier geimporteerd zijn. Als extra complicatie hebben kwekers er dan nog talloze rassen van gekweekt, die vaak voor niet specialisten al helemaal niet uit elkaar zijn te houden. Zo zijn er zo'n 1000 soorten wilde rhododendrons, maar kwekers hebben er zo'n 25.000 cultivars van gekweekt.

Ook dit bleek zo'n probleemgeval te zijn: De bloem had paarse bloemen met slechts 3 kroonbladen. Nu is 3 een ongewoon aantal. Verreweg de meeste bloemen hebben 4 of 5 kroonbladen, of heeeeeel veel, zoals de composietenfamilie. Mijn oude vertrouwde Tirionbloemengids had slechts enkele soorten met 3 kroonbladen, en geen enkele was paars.

Ik bladerde nog wat door een grote plantenencyclopedie, maar kwam ook daar niet snel achter de naam. En hoe gaat dat: je komt andere planten tegen, en vergeet deze.

Het jaar daarop verscheen de plant opnieuw: duidelijk geen eendagsgast maar een blijvertje. Vooral omdat ik er toch al eens tevergeefs naar gezocht had, lokte het me niet om nog een keer tevergeefs te zoeken.

Dit jaar verscheen de plant opnieuw. Deze nazomer zat het echter mee: in een nieuwe tuinencyclopedie, die ik vorig jaar van mijn broer voor mijn verjaardag kreeg, zag ik toevallig een plant staan die er wel sprekend op leek: Tradescantia virginia.

Nog wat gegoogle bevestigde wat ik al vermoedde: Tradescantia virginia was inderdaad de naam van de gast in onze tuin. Snel zoeken op wikipedia bracht me als snel tot wat ik al vreesde: Mijn goede vriend Rasbak was me voor geweest, er was al een artikeltje over de Eendagsbloem. Als ik zijn bijdragen regelmatig had gevolgd, had ik de naam veel eerder geweten. Nog wat spitten op de Nederlandstalige wikipedia leerde me dat de plant nu voor Nederland de status "in de wachtkamer" heeft. Dat wil zo ongeveer zeggen: Hij komt steeds vaker voor, maar we weten niet of hij zich echt hier zelfstandig voortplant. Enfin, geen wonder dat hij het in onze tuin goed doet.

Nu had Rasbak het bij het artikeltje over de soort gelaten, er was nog geen artikel over het geslacht. En een prima aanleiding om ook eens wat over de andere soorten te schrijven.



Zo vond ik op commons foto's van een aantal andere soorten tradescantia - wanneer u liefhebber van plantenfoto's bent is commons trouwesn een ideale plek om eens een paar uurtjes stuk te slaan.

Een van de leuke dinger daarbij was dat een andere vrijwilliger, Hans, me kwam helpen met Adam-en-Eva-in-een-bootje. Een hierop volgende discusie over het gebruik van Nederlandse namen of wetenschappelijke namen wint hij. Het is hem van harte gegund, al kijk ik wat bezorgd naar de toekomst, omdat het gemakkelijk aanleiding kan zijn tot eindelozen discussies zolang we geen criterium hebben om nederlandse namen te toetsen. Enfin, de rest schijnt het zo best te vinden, en wikipedia is een democratische gemeenschap dus leg ik me er bij neer.

Geen opmerkingen: