zaterdag, maart 21

Waalsdorpervlakte

De Vlakte van Waalsdorp, zoals het officieel heet, is natuurlijk geen natuurterrein. Het is een militair terrein.

Mijn vrouw en ik zijn vorig jaar begonnen delen van het Hollands kustpad te volgen. Dit loopt van Hoek van Holland tot Den Helder. Het traject van vandaag loopt vanaf het TNO/NATO gebouw op de Haags - wassenaarse grens over de Waalsdorpervlakte vlakte naar Meijendel. De bewegwijzering in het boekje was onmogelijk te volgen, maar de bewegwijzering langs de paden was vrij goed. Op 1 y-splitsing ontbrak de bewegwijzering. Daar hebben we de linkertak van de Y gekozen en kwamen goed uit.

Op de Vlakte van Waalsdorp is er natuurlijk het herdenkingsmonument. Vorig jaar ben ik daar voor het eerst geweest, met onze oudste zoon. Dat was heel indrukwekkend. De herinnering daaraan kwam weer helemaal boven. Naast de bekende klok zijn er ook een aantal kruisen, die herinneren aan de 250-280 landgenoten die hier hun leven lieten voor Vaderland, onafhankelijkheid en Vrijheid.

Hoewel er nog vrijwel niets in bloei staat, was het een afwisselende wandeling. Stukjes bos, open zand, duindoorn. In Meijendeel kruist onverwacht een roedel herten ons pad. Het voorjaarshelmkruid kwam al goed op. Dit is een echte vroegbloeiende duinplant, met onopvallende geelgroene bloemetjes.
Een reactie posten