vrijdag, oktober 23

gallen op zomereik

De zomereik is op de een of ander manier bijzonder rijk aan insecten. Ze kent ook bijzonder veel gallen.

Hier een serie foto's van gallen die ik op 1 eik in Amersfoort aantrof. Op het gebied van gallen ben ik een beginneling, dus het is mogelijk dat de identificatie van onderstaande soorten niet exact is.




Cynips quercusfolii







Cynips longiventris







Neuroterus albipes







Neuroterus quercusbaccarum







Andricus lignicola







Andricus foecundatrix

Dat zijn 6 soorten op 1 eik! Mijn dank gaat overigens uit naar MarKoHu en Herman van der Meer van het forum op waarneming.nl voor het identificeren van Andricus lignicola!
De Andricus lignicola heeft voor zover mij bekend geen Nederlandstalige naam, maar wordt in het engels cola nut galls genoemd. Die naam verwijst naar de cola noot boom, een geslacht van zo'n 125 soorten in de bossen van tropisch afrika. De Nederlandse naam is niet wijd verspreid, maar is volgens gerrian van genoemd forum 'colanootgalwesp'. De gal zal dan wel de colanootgal genoemd worden.

De zomereik is bijzonder rijk aan gallen. Op de universiteit van Kortrijk alleen al staan 25 soorten opgenoemd.

Het leven van galwespen als de Andricus soorten is behoorlijk complex. Allereerst kennen ze twee generaties per jaar. De agame of ongeslachtelijk generatie kent alleen vrouwtjes. De sexuele generatie kent zowel mannetjes als vrouwtjes. Deze kunnen in dezelfde gal of in verschillende gallen zitten. De gallen van beide generaties hebben soms een totaal verschillend uiterlijk, en soms een verschillende plaats op de waardplant, en soms zelfs een andere waardplant.

Wie denkt dat de made in zo'n gal lekker veilig zit, komt bedrogen uit. Zo kent de bovengenoemde Andricus lignicola alleen al een vijftal parasieten: Mesopolobus dubius, Mesopolobus Fuscipes, Mesopolobus tibialis, Mesopolobus xanthocerus en Aulogymnus skianeuros.

Nuttige sites voor het op naam brengen van gallen zijn:
* http://forum.waarneming.nl/
* http://www.xs4all.nl/~werthof/plantengallen/
* http://www.plantengallen.com/
* http://www2.knnv.nl/lelystad/gallen.pdf
* http://people.zeelandnet.nl/grada/gallen/
* http://hedgerowmobile.com/Andricuslignicola.html

Geen opmerkingen: