vrijdag, december 29

Grote rivierenpad: Alblasserdam-Kinderdijk

Dinsdag 26 december 2017

Het grote rivierenpad hebben we reeds gewandeld van Hoek van Holland tot de Duitse grens bij Nijmegen. Bij Rotterdam hebben we de Noord-route gevolgd, en deze tweede kerstdag willen we gebruiken om een stukje van het zuidelijke trace te volgen.

Vandaag wandelen we met z'n vieren: Onze dochter Margreet en onze zoon Klaas wandelen mee. We parkeren in Alblasserdam bij de marineweg. Bij het uitstappen merk ik dat we het wandelboekje thuis hebben laten liggen. Ik heb de route niet gedownload op m'n mobiel, dus we zullen op de bewegwijziring en op m'n geheugen moeten wandelen. Ik herinner me duidelijk dat de wandelroute over de straat met naam 'Haven' liep. Het is nogal zoeken om hier een sticker te vinden. Uiteindelijk vinden we er een: op de plaats waar de Haven rechtsaf buigt, en de Kraanbaan rechtdoor loopt. Maar voor welke is hij nu bedoelt? We kiezen voor rechtdoor, en lopen dood tegen het water. Over een smal voetpad bereiken we de Cortgene, die over gaat in de Oost Kinderdijk. Ik herinner me van de kaart in het boekje dat we hier goed lopen, maar stickers zijn of afwezig of vrijwel geheel vervaagd. Eenmaal zien we op de achterzijde, voor mensen die in tegenovergestelde richting lopen, wel een sticker.

Op de Oost Kinderdijk waait het stevig. Vooral Klaas, die geen echte winterjas aan heeft, moet het zwaar hebben, al ontkent hij het. Bij het Rijzenwiel lopen we even uit de wind door beneden langs te lopen. Wanneer we terug zijn, zien we dat we hier geheel rond hadden dienen te wandelen, maar opnieuw is dat door gebrek aan bewegwijzering niet duidelijk.

Even verderop slaan we bij de Molenkade rechtsaf. Hier staat inderdaad een sticker, al hadden we deze afslag ook zonder deze aanwijzing gevonden: in de verte zijn de beroemde molens goed zichtbaar. Al snel lopen we tussen de buitenlandse toeristen. We passeren de eerste molen, die streng is afgezet met hekjes en bordjes. Duidelijk prive terrein, en de eigenaar heeft te veel toeristen op zijn terrein gehad. Jammer dat er te weinig zon is voor mooie foto's.

In Kinderdijk rijdt de bus naar Alblasserdam net voor onze neus weg. We gebruiken iets warms op een terrasje - er is hier geen restaurant waar we even binnen kunnen zitten - en nemen dan de volgende bus.

We registreren geen kilometers; de route is immers al gewandeld.


Geen opmerkingen: