dinsdag, oktober 29

Moselsteig: Landalpark Sonnenberg - Zummeterhof - Leiwen - Landalpark Sonnenberg

Dinsdag 29-10-2019

Onder een grijze hemel wandelen we het Landalpark uit. Na 200 meter komen we op de Moselsteig. We slaan rechtsaf richting Neumagen. We wandelen gestaag onmlaag, eerst langs de weg, maar al snel door een mooi gemengd loofbos. Het is eind oktober, maar in de berm bloeit de valse salie, de zomerfijnstraal en een klokje. De bewegwijzering is hier prima.

Bij Gasthof Zummeter is een mooi uitkijkpunt over de Moezel. Helaas is het onder het grauwe wolkendek niet heel kleurrijk. Hier wijken we af van de Moselsteig en we slaan we linksaf richting Leiwen. Op de kaart staat de L48 genoemd. Die zien we niet op de bordjes genoemd, wel de Le 1, de Le 4 en de R18. Gezamenlijk lijken die het stuk van de L48 te dekken. We wandelen vooral tussen de wijngaarden door. De bladeren van de wijnranken verkleuren, en de druiven zijn vrijwel overal geoogst. Rechts hebben we een mooi uitzicht op de Moezel. Bij een paar struiken langs de weg zitten de druiven er nog aan. In de berm bloeit de echte guldenroede. Natuurlijk, het is eind november, barst het in het bos ook van de paddenstoelen. Kleine witte, kleine geelbruine en grote grijze: oeterzwammen.

Geleidelijk lopen we omlaag naar Leiwen. In de berm groeit o.a. braam, gemengd met de prachtige zadenkluwen van de bosrank. Het zijn allemaal rustige landwegen; alleen bij Leiwen zelf wordt de weg iets drukker. In Leiwen eten we onze boterhammetjes op. Over de Mühlenstrasse lopen we naar boven.

Over rustige weggetjes lopen we tusssen de wijngaarden omhoog. De friedenkapelle is eenvoudig. Binnen staan de namen van de gesneuvelden uit de tweede wereldoorlog: links de slachtoffers aan het Westfront en rechts die aan het Oostfront. Best wel indrukwekkend, zoveel gesneuvelden uit een dorp.

Vanafa hier stijgt het even wat sterker, maar het blijft een brede bosweg die goed begaanbaar is. Langs de weg bloeit een gele composiet, mogelijk de gele kamille. Ook zien we het grasklokje en het vingerhoedskruid. Voor we er erg in hebben lopen we langs een hertenkamp. Het is de laatste klim voor we aan de rand van het Landal park staan.







Geen opmerkingen: