dinsdag, september 22

GR5: Melissant - Herkingen.

Dinsdag 22 september 2020

We parkeren in Herkingen, bij de haven. Vorige week woensdag hebben we een eerste poging gedaan in Herkingen te parkeren en met de bus naar Melissant te gaan. Dat mislukte toen. Bus 138 vertrekt volgens 9292.nl en volgens de halte om 10:35 uit Herkingen. We staan er keurig om 10:28. Met ons nog twee anderen. We wachten tot 10:45 tevergeefs. De bus van 10:35 de elektronische aankondiging vervalt gewoon.

Een van de twee anderen vertelt dat de bus door vrijwilligers wordt gereden. Geen vrijwilliger? Dan geen bus. Dat snap ik, maar 9292: is die dan niet uit de planning te halen?


Opnieuw terug naar huis, vergeefse poging nummer 2? Dapper besluiten we vanuit Herkingen heen en weer te lopen. Dat is 16 kilometer, zo'n 4 kilometer boven onze normale afstand. Het is nog mistig als we op weg gaan. We lopen onder aan de dijk, het gras op de dijk was vorige week te lang om vlot over te lopen. Over het asfalt van het fietspad stapt het lekker door. Jammer is alleen dat we niets zien van de slikken van Goeree aan de buitenkant van de dijk. Nou ja, het is toch mistig. Langzaam breekt het zonnetje door. De temperatuur stijgt. Zomerjas en vest verdwijnen in de rugtassen. Een enkele auto of fietser passeert ons. Rust. Voor randstedelingen zoals wij: heerlijk. 

Halverwege het traject eten we onze lunch op een bankje op de dijk. Geel Jakobskruiskruid is de meest opvallende bermbloeier.

Ook het tweede deel lopen we onder aan de dijk. Uit voorzorg / noodzaak, want het hek, voorzien van een duidelijke route sticker, zit op slot. Dit stuk van de route is drukker: meer fietsers. We volgen het fietspad, dat tegen het eind van de dijk afwijkt. We controleren ons traject op de kaart in het boekje en op google maps. Het fietspad is een mooier traject dan de dijk, en leidt wel naar de parkeerplaats waar we de vorige keer gestaan hebben. Het is iets langer. maar we gaan er voor.

Het is nu wel drukker met fietsers. Het fietspad is maar smal, 1 fiets breed, en we moeten dan ook regelmatig van het beton af het gras in om fietsers te laten passeren. 


Links van ons liggen de slikken van Goeree, maar ze zien er meer uit als goed onderhouden weilanden. Ik had gehoopt op de paars-witte bloemen van zulte of rode zeekraal, maar alles wat ik zie is gewoon groen gras. Heel in de verte grazen wit-zwart gevlekte runderen. We komen bij wat bos. Een smal pad voert ons hier door. In de berm groeit watermunt en stijve ogentroost. Links van ons moeten waterplassen liggen. Volgens het kaartje moeten er ook paden naar toe zijn. Maar niets van dat alles. Pas aan het eind, vlak bij de parkeerplaats, zien we een klein doorsteekje. Mooi uitzicht, maar floristisch niet interessant.

Zelfde route terug. Waar eerst alleen in de verte koeien te zien waren, grazen nu Konikpaarden. Nu wandelen we wel deels over de grasdijk. Rechts zien we nu meer slikken, met inderdaad zeekraal. Zulte zien we pas als we op een terrasje bij de watersporthaven in Herkingen moe onder uitzakken.

Gelopen: 44,9 + 8,7 = 53,6 km

Te gaan: 65,6 - 53,6 = 12 km


Geen opmerkingen: