zaterdag, maart 16

Westduinpark - maart 2013

Vanmiddag was het fris maar droog. Tijd voor een zaterdagmiddag wandelingetje door het Westduinpark. Dat het de afgelopen week of weken koud is geweest, is ook aan de plantengroei te merken: er bloeit nog niets, zelfs geen bolgewassen.

Vanaf de Savorin Lohmanlaan gaan we naar het zuiden richting Kijkduin. We slagen er dit keer in de groene paaltjes te volgen. Tijdens een excursie leerden we dat buiten het pad lopen een boete van 80 euros kan opleveren. Die boete geldt niet voor de schotse hooglanders die dit gebied begrazen - die mogen alles opeten en vertrappen. Excuus, enig sarcasme is me niet vreemd.

Hoewel dit gebied aardig opgeschoond is door het verwijderen van bijvoorbeeld rimpelroos, treffen we nog wel iets aan wat op yuca lijkt en een bos bladeren die op de bladeren van een boerenlelie lijken. Niet direct het soort planten dat ik met de Hollandse duinen associeer.

Het Hollands Kustpad, een lange afstand wandelroute, loopt ook door dit gebied. Het is leuk te zien dat het deels langs de groene wandelpaaltjes loopt.

Enkele stuifbal paddenstoeltjes kunnen alleen het hoofd nog boven het stuifzand houden. Voor de herinrichting kwamen ze veel in dit gebied voor. Nu zijn ze er gelukkig nog steeds, vooral op plaatsen waar nog wat oppervlak onbewerkt is gelaten aan de rand van bomen of struikengroepjes.

Een yuca?

Een lelie?

Stuifbal zwammetje

Bewegwijzering Hollands kustpad

Verdorde bladeren van de blauwe zeedistel

Een deels blootgelegde bunker

Schotse hooglanders

In een ander deel zagen we een vleermuizenschuilplaats

Geen opmerkingen: