vrijdag, november 1

LAW grote rivierenpad Kaart 48-49-50 Rijk van Nijmegen

Donderdag 31 oktober 2013
We parkeren op een kleine parkeerplaats onderdaan de trap naar de Waalbrug in Lent. De bedoeling was om voor achten in de auto te zitten, maar natuurlijk is dat niet gelukt, en het is bij twaalven als we de Waalbrug over steken. Met een waterig zonnetje hebben we vanaf de brug een mooi uitzicht.

De route voert ons dwars door Nijmegen, en deze oude stad verrast ons aangenaam met een leuk winkelcentrum: veel eettentjes, veel winkeltjes die niet bij de grote landelijke winkelketens horen.
Een van de bekendste gebouwen in natuurlijk de Sint Stevenskerk, waar we onze lunch gebruiken. Op de muren bloeit het muurleeuwenbekje.
Al snel komen we diverse historische wandelpaden tegen: een met informatiepanelen uit de Romeinse tijd, informatiepanelen over het kasteel op de valkenhofheuvel in de middeleeuwen, over operatie Marketgarden, en natuurlijk kan Marieke van Nimwegen niet ontbreken.

Na het kasteeltje op de Valkenhofheuvel steken we een druk kruispunt over verlaten we langzaam Nijmegen. De tocht voert ons nu door een stuk buitenwijk op de Hunnerberg. Af en toe hebben we een mooi uitzicht over de vlakte ten noorden van Nijmegen. Over de smalle Beekmandalseweg wandelen we naar beneden. Kaart 48 zit er op.

Via de rijksstraatweg lopen we een klein stukje richting Ubbergen, maar al heel snel gaat het pad omhoog richting Boterberg. Ik heb me in mijn kinderjaren altijd afgevraagd waar de EEG zijn boterberg liet en eindelijk heb ik de plaats gevonden ;)
De flora is hier duidelijk anders dan in de uiterwaarden. We wandelen door beukenbossen, af en toe afgewisseld met andere bomen als ruwe berk. In de kruidlaag is vrijwel alles uitgebloeid, maar we zien nog klein springzaad, reuzenbalsemenien, paarse dovenetel. Het is herfst, en regelmatig komen we paddenstoelen tegen, waaronder een mooie bekerzwam.

Het pad leidt omlaag en weer omhoog naar de Stollenberg. Hierna voert het pad omlaag naar Beek, maar we hervinden het pad weer omhoog naar de Vossenberg.

Op kaart 50 wandelen we naar de Vossenberg en via het Filosofendal naar de Wylerberg en de Duivelsberg. In het filosofendal zie ik op een berk nog een aantal verdorde zwammen. Hier kruist 'ons' Grote rivierenpad het Pieterpad. Bij het pannekoekenhuis drinken we een kopje lekkere thee.

Hoewel we het idee hadden tot Kranenburg in Duitsland te lopen, besluiten we dat het mooi is voor vandaag. Het is 4 uur in de middag - we hebben niets in Kranenburg geboekt, en mochten we er geen 'Zimmer frei' vinden, dan weten we niet hoe het 's avonds met het OV zit.


Geen opmerkingen: