zaterdag, november 16

LAW Hollands kustpad Denhaag Centraal station - Waalsdorpervlakte. Kaart 13-14.

We hebben al ongeveer 1/3 van het Hollands kustpad gelopen, maar het stukje Den Haag hebben we altijd overgeslagen. Vandaag hadden we maar een korte middag, ideaal om een stukje den haag te doen. Ik heb geen nieuwe camera, maar mijn nieuwe mobiel maakte in Utrecht met zonneschijn leuke kiekjes. Vandaag is het grijs en somber, we zullen eens kijken hoe het cameraatje het onder die omstandigheden doet.

We nemen de fiets naar den Haag Centraal station, en stallen onze ijzeren rossen daar.

Tegenover het Centraal Station, bij het malieveld, blijkt een paal te staan met het daarop vermeld het Hollands kustpad en het Marskramerpad. Het Marskramerpad? Loopt dat hier ook? Inderdaad, het was ons nooit opgevallen. We maken een praatje met twee wandelaarsters die bijna aan het eind van het Marskramerpad zijn.

Langs het Malieveld lopen we naar het Haagse bos. Dat blijkt door Stadhouder Willem van Oranje middels de "akte van redemptie" te zijn beschermd. De Staten van Holland of de gemeente den haag had het bos willen kappen om met de houtopbrengst een schuld uit de 80-jarige oorlog te betalen, maar deze prins stak daar een stokje voor.

Het Haagse bos is een van de bekende bossen of parken in den Haag. Er staan nogal wat informatieborden opgesteld. We zien enkele ganzen met een gestreepte nek, misschien de Indische gans, een exoot die hier inburgert. Het bos zelf is mooi in herfsttooi gehuld.

Na een blik op paleis Huis ten Bosch wandelen we richting sportvelden. Het is zaterdag en ze zijn allemaal druk in gebruik. Een paar keer vragen automobilisten ons de weg naar tennisclub X of hockeyclub Y. We kunnen ze niet helpen.
In een sloot ziet Jos behalve de gewone wilde eend ook een eend met een rode kop, misschien een tafeleend.


Was de bewegwijzering tot nu toe prima, in park Clingendael loopt het pad iets anders doordat het park anders is ingericht. Met de kaart komen we er wel uit. Aan het eind van Duinbosch gaat het weer even mis, de beschrijving in het boekje lijkt niet te kloppen met de kaart. Maar de kaart is prima, en via het fietsecoduct komen we bij de Waalsdorpervlakte.

In deze tijd van het jaar bloeit er niet veel meer. Een bloeiende witte honingklaver bij het ecoduct is een leuke verrassing en aardige afsluiting van deze wandeling.

We kunnen weer 2 kaarten afstrepen. 83 km gedaan, 130 km te gaan. Met bus 22 keren we terug naar het Centraal Station.

Geen opmerkingen: