zaterdag, februari 8

Nederlands kustpad: de Zilk - Bentveld (kaart 16+17)

Zaterdag 8 februari 2014

Om half tien 's ochtends rijden we in de regen weg. Het heeft de hele nacht en ochtend geregend en gewaaid, maar de verwachting is dat er 's middags opklaringen volgen. Onderweg zien we bloeiende sneeuwklokjes en narcissen.

Even over half elf parkeren we bij de waterleidingduinen van Bentveld. Hier kopen we ook vast het toegangskaartje voor de waterleidingduinen. Vandaar nemen we de bus naar Aerdenhout, de trein naar Hillegom, en de bus naar de Zilk. We zijn de enige passagiers in de bus. De bus kent twee haltes, een heet de Paardenkerkhof dus die zullen we wel moeten hebben. Nee dus, we rijden de halte die we moeten hebben voorbij! Maar de buschauffeur is vriendelijk en zet ons bij de oude bushalte af.  Het is inmiddels wel kwart voor twaalf.

Het pad lijkt goed gemarkeerd. Maar de plek waar we rechtsaf moeten kent geen sticker. Jammer. Maar het kaartje laat geen twijfel bestaan: dit pad moeten we hebben. We gaan een hek door en linksaf. Een stukje verder komen we bij een bevestiging dat we op de goede weg zitten.

In de berm groeien enkele zwammen. Ze lijken op de gesteelde stuifbal die we tijdens een vorige wandeling tegen kwamen, maar deze zijn een cm of 4  breed en even hoog of iets hoger. Ik neem en paar fotootjes en we lopen verder. Vanavond even op waarneming.nl zetten.
(Het zijn waarschijnlijk oude Parelstuifzwammen, met dank aan JW en wimperzwam aldaar).

Een bordje vertelt ons dat er gewerkt wordt aan het afplaggen van de humusrijke bovenlaag, in de verwachting  dat de echte duinsoorten dan weer zullen terugkeren. Inderdaad komen we grote kale stukken zand tegen.

Een stukje verderop, bij een bankje in de bocht van een weg, gebruiken we de lunch. Een roedel herten of reeen rent vanuit de bosjes over het open veld. Het zijn er een stuk of twintig. Een enkel exemplaar is wat bang van ons en verwijdert zich eerst een eind door het bos om verderop pas over te steken.

"Daarna bij een kruising van graspaden rechtsaf." De bewegwijzering wijst eerst naar links. Bewegwijzering gaat boven boekje, en inderdaad komen we goed uit.

We komen veel herten tegen. Ik zou verwachten dat die beesten samen aardig wat gras eten, en volgens de wandelgids zijn er zoveel dat er over jachtvergunningen wordt nagedacht. Maar toch zijn grote stukken behoorlijk aan het vergrassen, zoals ook op de foto hiernaast is te zien. En daarom wordt er ook nagedacht over andere grote grazers.

Kaart 16 lijkt op de een of andere manier langer als de 5,4 km die er in het boekje staat. We lopen automatisch verder op kaart 17.

Ook hier komen we eenmaal voor een lastig punt te staan: "Pad volgen en na 800 meter een brug over". Maar onderweg komen we langs een Y-splitsing. We kiezen de rechter vork en dat komt goed uit. De tweede helft van deze route is overigens bijzonder goed bewegwijzerd, mijn complimenten!

Gedaan: 95,1+12,6=107,7 km
Te gaan:  137,3-12,6=124,7 km
Totaal: 232,4 km

Geen opmerkingen: