zondag, augustus 10

LAW Grote riverenpad: Kadijk - Schoonhoven.

Zaterdag 9 augustus 2014

In de vroege ochtend regende het nog fors, maar tegen de middag zou het opklaren. Dat doet het dan ook.
We parkeren bij het pontje bij Schoonhoven, wandelen door het oude zilverstadje naar het busstation en nemen na een paar minuten wachten bus 197 naar Kadijk.

In Kadijk kunnen we het pad niet missen: klein plaatsje, gemakkelijk te herkennen kruising en een duidelijk zichtbare wit-rode sticker. Fietsnet is inmiddels algemeen bekend, maar tot mijn verrassing staat hier een paaltje van wandelnet. Hetzelfde idee, alleen staat er geen bord bij.
Het smalle weggetje is rustig. Aan weerskanten is een sloot, met bekende waterplanten als kikkerbeet, witte waterlelie, zwanenbloem en krabbescheer. In de berm en langs de oever groeit Hollands glorie aan oeverplanten:  kattenstaart, riet en lisdodde. Ik maak nog geen foto, want we willen even doorlopen. "Komt straks wel, als ik een bijzonder plantje zie". U voelt hem al...

De weersverwachting komt uit: het is strak zonnig, al komen er regelmatig dreigende wolkencomplexen voorbij. Door een stevige zuidwesterbries is het niet heet.

Waarom de route door het moderne Bergambacht leidt is me een raadsel. Misschien ter wille van architectuur liefhebbers van nieuwbouwwijken. We komen terug bij de "tussenlanen" die we enige tijd volgen. Hierna volgen we een rustig fietspad richting Ammerstol. Het oversteken van de drukke N210 is even lastig. Het smalle weggetje hierna blijkt nog redelijk wat bestemmingsverkeer te kennen.  Toch is het relatief rustig.

Echt rustig wordt het pas op de Hogedijk langs de Lek. De dijk is in onderhoud, dus verkeer is er vrijwel niet. We zouden na "hm 3.7" rechtsaf moeten een buitendijks gebied in. Dat hectometerpaaltje zal wel bij de onderhoudswerkzaamheden gesneefd zijn. Een stel dat ook het grote rivierenpad volgt, houdt gewoon de dijk aan. Wij kiezen het derde van drie bruggetjes, al heb ik het idee dat we een van de eerdere bruggetjes hadden moeten nemen. Het pad voert ons nu door de uitlopers van een broekbos. Niet zo veel verder komen we weer op de dijk terug.

Al snel komen we in Schoonhoven. Het was een mooi traject, door een afwisselend landschap. De kwaliteit van de bewegwijzering varieerde, maar met het boekje in de hand was het goed te volgen.  We hadden nog een familiebezoekje in de Alblasserwaard willen afleggen, maar een telefoontje dat een van onze kinderen langs wilde komen veranderde dat.


Vandaag afgelegd: 9,1 km
Gedaan: 93,1+9,1=102,2 km
Nog te gaan: 180,9-9,1=171,8 km.
Geen opmerkingen: