zaterdag, september 6

Deltapad: Vom Brouwersdam nach Renesse

Zaterdag 6 september 2014

Een goede wandeling begint met een goede voorbereiding, dus de avond voor ons vertrek bediscussiëren tussen de bedrijven door we welk traject we zullen wandelen. We besluiten op Renesse - Burgh-Haamstede. En 's ochtends een halve minuut voor vertrek kijken we even naar de bustijden. Omdat de herfst in aantocht is, lijkt het nuttig om naast een flora ook een paddenstoelengids mee te nemen.

Onderweg in de auto besluiten we niet bij Renesse, maar bij de Brouwersdam te beginnen. Deze dam hebben we al voor een groot deel gelopen, dus is het prettig deze kaart af te maken. Het pad is snel terug gevonden. We kijken in het routeboekje en merken dat het tot aan Renesse vooral strand is. Die paddenstoelengids lijkt opeens een stuk minder nuttig. De plantengidsen ook.

Wat we wel hadden moeten meenemen was een gids over de kust. Op het strand liggen verschillende kwallen. De bruine identificeert Jos direct als kompaskwal. De blauwe lijkt, thuis gekomen, een "Wurzelmundqualle" te zijn, of in het Nederlands een "Zeepaddenstoel". Nee, die is niet in een paddenstoelengids te vinden.

We zijn niet de enige strandwandelaars. Regelmatig worden we een "guten Morgen" gewenst. Is dat Zeeuws? Nou, misschien Nieuw Zeeuws of Vakantie Zeeuws. Op de parkeerplaats stonden redelijk wat witte kentekenplaten. Een Duits echtpaar verzamelt in een "tütchen" stukken schelp van "Musscheln".

Naast de kwallen zien we ten minste nog 3 soorten wier. Het strand is prachtig breed.

Bij het wandelen op een strand is het altijd de vraag wanneer je er weer af moet. Dit keer vermeldt: het boekje "na strandpaal 310". We onderzoeken een strandovergang maar merken dat we te vroeg zijn. Even verderop leidt een houten trap ons over het duin. Over rustige wandel- en fietspaden komen we in Renesse.

Renesse heeft nogal de naam van een uitgaanscentrum voor de strandjeugd te zijn. Aan het begin van het dorp staat een waarschuwingsbordje: verboden voor wapens. Verboden alcohol op straat te nuttigen. Enzovoorts.
Het is echter gezellig druk. Kraampjes staan langs de dorpsstraat. Een bakker verkoopt me enkele vrolijk versierde donuts. Hoewel ik meen dat mijn Nederlands toch heel behoorlijk is blijft hij me in het Duits aanspreken.
Renesse blijkt een soort van centraal busstation voor de streek te hebben, en na 20 minuten wachten hebben we de bus naar de Brouwersdam.

Het briefje met de afgedrukte bustijden tussen Burg- Haamstede en Renesse kan ongebruikt bij het oud papier.

Geen opmerkingen: