zaterdag, september 20

LAW 6 grote rivierenpad : Loetbos - Bergambacht

Zaterdag 20 september 2014

We komen rond 10:10 met de auto aan en parkeren bij het Loetbos. Het laatste stukje werd het steeds mistiger. Bij de bushalte hangen 4 roosters. De eerste 3 rijden niet op zaterdag. De 4e wel, eens in het uur. En we hoeven maar 5 minuten te wachten. Wanneer de bus stopt is het zicht nog maar 200 meter.

De bus brengt ons snel over de N210 naar Bergambacht. We lopen door het plaatsje naar Kadijk, steken de N207 over en lopen over de Kadijk. Het is nog steeds mistig. We lopen middendoor de weilanden, en op enkele groepen racefietsers na is het hier rustig. Aan weerskanten van het pad zijn, zoals het in een Hollands polderlandschap betaamt, sloten en wilgen. Op een van de wilgen zit een meer dan vuistgrote zwam. De paddenstoelengids brengt geen uitkomst.

Wanneer het zonnetje eenmaal doorbreekt, is het echter snel met de mist gedaan. Het tweede deel van de Kadijk is rustiger. Het pad is versperd met hekken en schrikdaden, maar we kunnen goed verder. Het hek naar links is goed te vinden. We lopen nu in de open zonneschijn en het wordt zelfs behoorlijk warm. Een prima plaats om de lunch te gebruiken. In de sloot groeit tandzaad. Met de Heukels in de hand kom ik uit op smal tandzaad, Bidens commata. De meeste bloemen zijn al uitgebloeid. Een enkele kattenstaart toont nog haar volle glorie.
Via het erf van een boerderij komen we uit op een asfaltweg door het lintdorp Zuidbroek. Het is een smalle weg met vrij veel plaatselijk autoverkeer. Bijna aan het eind van de weg houdt kaasboerderij Schep open huis. We nemen even een kijkje. Twee stukken kaas rijker en twee lapjes papier armer vervolgen we ons pad. Langs de sloot komen we nog het zwart tandzaad en het knikkend tandzaad tegen.

De verschillende tandzaadsoorten hebben geen fel gekleurde bloemen, en vallen dus niet zo op. Toch maar een fotootje.

Over een fietspad komen we bij het Loetbos. Met het boekje in de hand is het pad prima te volgen. Zonder boekje ook, als je gewoon de bordjes van de andere routes volgt. In het bos zelf bekijken we niet zoveel. Wel staat overal de reuzenbalsemien in bloei.

De hele route, behalve het laatste stukje Loetbos, is de bewegwijzering aan de magere kant. Misschien komt dit doordat we deze twee kaarten "tegen de richting in" lopen, van oost naar west i.p.v. van west naar oost.

Vandaag afgelegd: 9,0 km
Gedaan: 102,2+9,0=111,2 km
Nog te gaan: 171,8-9,0=162,8 km.

Geen opmerkingen: