zaterdag, oktober 4

LAW 6 Grote Rivierenpad: Schoonhoven - Melkweg

Zaterdag 4 oktober 2014

Rond twaalf uur parkeren we bij de pont in Schoonhoven. We steken te voet over, waarvoor men ons 1,20 euro rekent.
Aan de zuidkant verlaten we het schip. Op de kruising blijkt ook het Pelgrimspad, het Floris de V pad en het Oude Hollandse Waterlinie pad te lopen.
Over de Veersedijk lopen we richting Nieuwpoort. Nee, niet het Nieuwpoort van 1600, slag bij Nieuwpoort. Dat Nieuwpoort ligt aan de Vlaamse kust. Dit Nieuwpoort is wel een oud stadje. We lopen over de vestingwal die naar aanleiding van de Frans inval in 1672 zijn aangelegd.
NU is alles hier rustig en vreedzaam.  Er grazen schapen op de aarden wallen. Enkele schapen zijn gespikkeld, en herinneren me aan het verhaal van Jakob en Laban uit de Bijbel, die daar over de schaapskudden een 'battle of wits' uitvechten. 

Door het oude vestingstadje lopen we naar het zuiden. Even buiten de bebouwde kom slaan we linksaf. We klimmen met een keurig opstapje over het hek. Dat opstapje is er speciaal voor neergezet. We lopen over een pm 5 meter brede grasdijk evenwijdig aan de N216. Dat is prima lopen. Een paar koeien versperren ons de weg, en maken vreemde geluiden. We weten er toch voorbij te komen.

Langs de slootkant staat nog steeds het Koninginnekruid in bloei. Eerder deze week zagen we het in Winterswijk al helemaal in het grijze zaad staan. Hier bloeit het volop. We komen twee wandelaarsters tegen met een boekje van het Grote Rivierenpad in de hand en zeggen hen vriendelijk gedag.


Bij de Westermolen slaan we linksaf. Van hieraf volgen we eerst de Goudriaanse kade en later de Langerakse kade. Bij het woord 'kade' moet u zich geen stenen oevers met aanlegplaatsen voorstellen. Alles is heel landelijk. Een sloot, zo smal dat ik er 's winters niet zou willen schaatsen, loopt langs deze kade.

Een groep parapenters is aan het oefenen op een van de weilanden. Dat ziet er leuk uit. Bij de stuw slaan we rechtsaf en lopen opnieuw over een smalle kade. Dit traject hebben we al eerder gelopen. We gaan daarom niet verder naar pompstation Melkweg, maar volgen de Boonevlietweg naar Goudriaan. Daar gaan we even bij familie op de thee.


Vandaag afgelegd: 4,6+5,9=10,5 km
Gedaan: 111,2+10,5=121,7 km
Nog te gaan: 273,3-121,7=151,6 km

Geen opmerkingen: