zaterdag, juni 6

Hollands kustpad: Julianadorp - Den Helder

Zaterdag 6 juni 2015

We parkeren de auto aan de Keizersgracht in Den Helder, op 10 minuten van het station. Over een markt komen we bij het busstation. De bussen naar Julianadorp rijden vier keer per uur, dus we hoeven niet lang te wachten. In Julianadorp stappen we uit op de van Foreestweg. Vandaar is het nog even stevig doorlopen naar de parkeerplaats waar we de vorige keer de auto hadden staan. Onderweg komen we een soort ui tegen, maar die lijkt niet in de Heukels voor te komen.
Foto's nemen en later uitzoeken (Navragen op waarneming.nlleert dat het Allium christophii is.
Zonder probleem pakken we hier het pad weer op. De stickers zijn snel gevonden, en dat blijft de hele rest van de weg zo. Zodra we het drukke fietspad verlaten, nemen we tijd voor een korte lunch. Om ons heen groeit overal de duinroos. Laag, kruipend, maar volop aanwezig.
Ook het Duinviooltje groeit hier, maar niet heel algemeen. We vervolgen het pad. Het duingebied is niet heel afwisselend, maar wel kaal en maakt daarmee een ruige indruk. Ik hou er wel van.


We vervolgen onze wandeling over een schelpenpad. De duinen zijn in dit deel van Nederland vrij smal: eigenlijk een zeereep, een stuk duinvallei, een duinenrij, die deels kunstmatig oogt, en daarachter het polderlandschap. Een witte bloeier, die er op het eerste gezicht uitziet als een schermbloemige, maar dat niet is. Ik concludeer een pijlkruidkers. Geen typische duinplant, maar wel een plant die ik nog niet kende.De laatste kaart voert langs de dijk die Den Helder en de kop van Noord-Holland tegen de zee beschermt. In de verte zien we een zandplaat, de Noorderhaaks, en Texel liggen. Het is asfalt, waar weinig groeit, maar we kunnen wel stevig doorstappen.

De lucht is helder, het zonnetje schijnt, maar de wind doet dat ook. Prima wandelweer op dit laatste traject. Voor we het weten wandelen we Den Helder in. Na meer dan 5 jaar (begonnen in 2007) hebben we het Hollands Kustpad uitgewandeld.

Gedaan: 163,4+15,1=178,5km
Te gaan:  72,5 km (tot Den Oever)
Te gaan: 15,1-15,1=0 tot Den Helder
We hebben niet de ambitie om het stuk naar Den Oever te wandelen: dat hoort bij het Nederlands kustpad, niet bij het Hollands kustpad, en lijkt vooral bedoeld om dit kustpad met de afsluitdijk en Nederlands kustpad deel 3 (Friesland + Groningen) te verbinden.


Een reactie posten