zaterdag, mei 23

Hollands kustpad: Callantsoog - Julianadorp

Zaterdag 23 mei 2015

Het miezert wanneer we van huis wegrijden, en in Zuid Holland 'genieten' we van enkele stevige buien. Maar hoe verder we naar het noorden komen, hoe meer het opklaart. We parkeren de auto op de parkeerplaats van een tennisvereniging langs de kustweg bij Julianadorp. Volgens de 9292 app moeten we lopen naar Julianadorp, waar eens per uur een bus vertrekt waarna we twee keer moeten overstappen.
We zetten er stevig de pas in en arriveren tien minuutjes voordat de bus ter plaatse is. Dat is mazzel. Ik vertel de buschauffeur waar we willen overstappen en hij neemt contact op met een verkeersleider. Die beveelt een andere overstap aan, en zal de betreffende bus vragen even op ons te wachten. Dat is service!

Daarmee  komen we keurig in Callantsoog. Hier proberen we het pad terug te vinden waar we vorig jaar zijn geeindigd. Het boekje vermeld een kerkje, en dat is snel gevonden. De drukke winkelstraat die het centrum vormt, herinneren we ons goed. Bij het kerkje staat echter maar 1 sticker: de kant waar we de vorige keer vandaan kwamen. 'Bij de kerk rechtdoor' betekent dan richting dorpsstraat. Het boekje noemt ook het VVV kantoor, dat aan de dorpstraat zit. Maar op het kaartje lijkt de route ten oosten van deze weg te lopen.
We lopen maar naar het noorden, en soms naar het oosten, en na een tijdje vinden we de bewegwijzering terug bij 'Kolfweid'.
Vanaf hier is de route weer goed te vinden. We lopen een gebied binnen dat een combinatie lijkt te zijn van weilanden, binnenduin, sportvelden en park. Op één plek staat de echte koekoeksbloem in bloei.
We komen bij de plek waar de 'afsluitdijk-route' zich afsplitst van de 'Den Helder-variant'. We hebben deze laatste gekozen om verschillende redenen: allereerst omdat we dit begonnen zijn als Hollands Kustpad, wat tot Den Helder liep, En verder trekt dit kustpad ons meer dan het polderpad naar de Afsluitdijk. Dat klinkt in mijn oren toch een beetje als een 'moetje', om het te laten aansluiten op deel 3, wat de Friese en Groningse kust bestrijkt.
Over een aantal polderwegen wandelen we terug naar de duinenrij. De grond lijkt hier niet echt vruchtbaar: veel los zand, maar ook weiden en graanbouw. De eerste kaart zit er op.

Bij de kustweg lopen we vrijwel voortdurend langs de duinvoet. De duinenrij is hier maar smal. Veel kort gras, afgewisseld met helm, rimpelroos, duinroos, duinreigersbek, dauwbraam, eikvaren en duinviooltje. In zeker opzicht is dit een saai pad, doordat het een lang recht stuk pad is, maar de flora en het zonnetje maken veel goed.

Tegen het eind draait het pad van de weg af de duinen in. Dat staat niet op de kaart. Hier aarzelen we even: zitten we niet ondertussen op de volgende kaart? Nee, we lopen echt goed. Doorstappen dus.
Bij een stoplicht zijn we nog niet aan het einde van de kaart, maar keren we toch terug naar de auto, die we zojuist gepasseerd zijn. De laatste 100 meter bewaren we voor de eind-etappe.

Gedaan: 159,9+3,5=163,4km
Te gaan:  232,4-159,9=72,5 km (tot den oever)
Te gaan: 15,1 tot Den Helder
Een reactie posten