zaterdag, januari 23

Deltapad: Goedereede - Rockanje

Zaterdag 23 januari 2016
Met heldere zonneschijn stappen we in Rockanje uit de auto en trekken onze wandelschoenen aan. We staan toevallig vlak bij de bushalte. Het wordt een tocht met 3 verschillende bussen en 2 keer overstappen en 20 minuten wachten. Pas na 12 uur stappen we bij Goedereede uit de bus.

Hier pakken we zonder probleem het Nederlands Kustpad weer op. We wandelen langs een brede sloot. Dat dit vroeger de vaargeul voor de vissersschepen van Goedereede was, is haast niet meer voor te stellen.

In het water is het levendig: waterhoentjes, reigers, wilde eenden, en vermoedelijk smient en toppers. Ze vliegen verschrikt op als ik stil sta om een foto van ze te nemen.

Bij het vroegere haventje houden we even halt en lezen het geschiedenisbord: toen de haven van Goedereede onbereikbaar werd, werd hier een nieuwe haven begonnen. Later werd de buitenhaven bij Stellendam in gebruik genomen.

Over een grasdijk vervolgen we ons pad in heerlijk zonnig weer. De temperatuur is ook prima; mijn zomerjasje was voldoende geweest. Het landschap blijft rijk aan watervogels, vermoedelijk door het Zuiderdiep aan onze rechterhand. We wandelen door langs de buitenhaven en de eerste kaart is compleet.


Onder het viaduct door slaan we op de rotonde linksaf. We komen langs de binnenhaven waar de schepen in het zonlicht liggen te baden.

Hier gaan we rechtdoor de Haringvlietdam op. Hier wandelen we vlak langs de provinciale weg, waar het drukke verkeer lawaairijk voorbij dendert. De sluizen, die al bijna een halve eeuw meer dan de helft van het water van Maas, Waal en Rijn afvoeren, zijn nog steeds indrukwekkend.


Bij paviljoen Boelies drinken we een kopje thee. Leuk servies en vriendelijke bediening.


Daarna wandelen we onder de provinciale weg door en door enkele duinen komen we op het strand. Hier laten enkele mensen hun honden uit, die het heerlijk vinden om los te rennen. De strandpaal waar we de duinen weer in moeten is goed herkenbaar. Terwijl we door de duinen naar Rockanje wandelen betrekt de lucht. Het wordt nevelig en bewolkt. Met een tevreden gevoel bereiken we de auto en stappen in.

Gewandeld: 33,0 + 13,6=46,6 km
Te gaan: 195,1-46,6=148,5 km

Geen opmerkingen: