woensdag, maart 21

GR5: Nieuw-Vossemeer - Halsteren

Woensdag 21 maart 2018
We parkeren de auto op het parkeerterrein van een sportcomplex aan de Steenbergseweg. Volop ruimte en gratis. Van hier volgen we de route een kort stukje tot de bushalte op de Erasmusweg. We zijn keurig op tijd bij de halte. Volgens 9292 kunnen we na een paar haltes overstappen op bus 102. De bus is een minuutje over tijd, maar komt compleet met vriendelijke chauffeur.
Eenmaal ingestapt check ik nogmaals de 9292 app op mijn mobiel, Onze aansluiting op bus 102 staat nu plots rood gekleurd: vervallen. Als alternatief suggereert de app doorrijden met deze lijn tot het station, en dan overstappen op dezelfde lijn terug. We hebben een volle minuut om over te stappen. Onze bus komt in de file terecht. De chauffeur is zo vriendelijk ons te laten uitstappen, en we lopen 7 minuten naar de halte van bus 102. Even doorstappen, maar dan blijken we ruim op tijd.

In Nieuw Vossemeer stappen we uit. De route is gemakkelijk te vinden. Langs een rustige asfaltweg lopen we langs de rand van Nieuw-Vossemeer, dat 450 jaar bestaat. We hoopten hier in een restaurant een kopje thee te kunnen drinken, maar alle horeca gelegenheden zijn gesloten.

We slaan aan het eind van het dorp rechtsaf en lopen over een landweggetje. In een tunneltje schuilen we voor een buitje en eten de meegebrachte boterhammen op. We zetten onze tocht voort; in de berm staat het speenkruid in bloei. Afgelopen zaterdag liepen we nog door de sneeuw, het kan hard gaan!

Bij een oude molen staat een munument voor de slachtoffers van de watersnoodramp. We slaan linksaf en lopen onder aan de dijk. Dat is natuurlijk lekker uit de wind, maar als Scheveninger houd ik van water. En dat zie ik nu niet. Maar een eindje verder breekt het zonnetje voorzichtig door, en gaat mijn wens in vervulling. We gaan omhoog de dijk over. Een Veluws echtpaar vertelt dat even verderop net een lammetje geboren is. Ze hebben ook drie herten gezien.

Even later lopen we midden tussen de schapen. Een van de eerste is het net geboren lammetje. Het kan nog nauwelijks op zijn pootjes staan. Het water rechts van ons, de Schelde-Rijn verbinding, wordt druk door de vrachtvaart gebruikt.

Helaas gaan we al te snel weer terug de dijk over. De eerste kaart zit er op. We lopen langs een plas, waar volgens de kaart in het boekje een bos naast moet liggen. Ik zie alleen grasveld. Bloemen zien we niet, alleen een stel ganzen. Wanneer we langs een dun bos lopen, zie ik een hert met een majestueuze sprong over een hek springen en in het bos rechts verdwijnen.

Volgens het boekje moeten we op de Heenweg rechtsaf en gelijk linksaf. We kunnen inderdaad gelijk linksaf, een nieuw hekje door en een omroosterd terrein in. Maar volgens de kaart horen we pas 200-300 meter verderop linksaf te gaan. We kiezen dit laatste en dat pakt goed uit.

Al te snel zijn we weer terug op de Erasmusweg. Bij het bord Halsteren kunnen we niet linksaf een paadje op; dit is door nieuw hekwerk afgezet. Er is een verborgen gat tussen de hekken, dat alleen geschikt is voor fotomodellen maat vissengraat. Dat zijn we niet. Even verderop kunnen we omhoog, en volgen alsnog de weg. In de berm bloeit opnieuw speenkruid, maar ook de grote sneeuwroem.

Gelopen: 13,8 + 9,9 = 22,7 km
Te gaan: 61,9 - 22,7 = 39,2 kmGeen opmerkingen: