zaterdag, november 17

Nedelands kustpad deel 1: Vlissingen - Nollehoofd.

Zaterdag 17-11-2018

Na een familiebezoekje in Middelburg parkeren we de auto in het Nollebos in Vlissingen. Er staat een bordje betaald parkeren, maar de twee kaartjesautomaten zitten op slot. Het zal dus wel gratis zijn. Eerlijk gezegd had ik daar in dit jaargetijde ook op gerekend. Door een schel en warmteloos winterzonnetje lopen we naar de bus. Daar moeten we 20 minuten geduld oefenen. Dan rijdt de bus ons probleemloos naar de Prins Hendrikweg, van waar het tien minuutjes lopen naar het station is. We lopen langs haventerrein, en gezien de braakliggende grasvelden is er ruimte voor groei.

Bij het station pakken we de route gemakkelijk op. De stickers wijzen ons de weg over de sluizen. Het voetgangerspaadje is smal maar veilig. We lopen langs de zuidpunt van Vlisingen richting boulevard. Deze zuidpunt bevat veel geschiedenis: niet alleen de verplichte nummertjes watersnoodramp en Michiel de Ruijter hebben een plek, maar ook versterkingen uit de tijd van Napoleon, de Franse commando's die hier op 1 november 1944 op Walcheren geland zijn, en de Duitse Biber 1-persoonsduikboten. Die beide laatsten vochten niet in de eerste plaats om Walcheren, maar vooral om de zeeroute naar de Antwerpse haven.

De route voert ons lang molen Oranjezon. Het winterzonnetje houdt stand en we hebben de wind in de rug. De muizenissen waaien uit mijn hoofd weg. In de gevangentoren drinken we een kopje thee. De paar kilometer wandelen probleemloos weg, en voor we het weten dalen we een zandpad naar onze parkeerplaats af.

Gewandeld: 124,6 + 4,8 = 129,4km
Te gaan: 195,1 - 129,4 = 65,7 km



Geen opmerkingen: