zondag, april 7

Nederlands kustpad deel 1: Nollehoofd - Strandweg

Zaterdag 6 april 2019
We hadden ons voorbereid op Nollehoofd - Zoutelande, maar we beginnen later door een uitgelopen familiebezoekje. Familie is belangrijker dan wandelen.

We parkeren weer in het Nollebos. Het is april, dus betaald parkeren, bijna 7 euro. Niet mis.
We weten de weg nog, en pakken de route weer op. Op het Nollehoofd groeien verschillende interessante planten, maar helaas is me niet duidelijk welke soorten het zijn. Een vlinderbloemige in het zand, en iets anders tussen het asfalt. Zonder bloemen lastig op naam te brengen.

Het is grauw, grijs, maar droog. De belofte van zon wordt nog niet ingelost. Het eerste gedeelte loopt over zand wat over asfalt is gewaaid, maar daarna komt het echte zand. Blaaswier (Fucus vesiculosus en eikapsels van wulken (Buccinum undatum) sieren de vloedlijn.

Het strand is niet breed. Ondanks dat we zo veel mogelijk over het natte zand lopen, werkt het vermoeiend. Verderop wordt het strand nog smaller door een serie strandhuisjes. Hier gaan we het duin op.

Vanaf de duinkam van het hoge maar smalle duin hebben we een prima uitzicht over rechts Walcheren en links de Noordzee. Braam en (vermoedelijk) meidoorn lopen uit. De Eikvaren draagt sporen. Op het kruispunt met de Strandweg keren we terug. We vermijden nu het strand en volgen het duinpad. Onderweg zien we nog de eerste blauwgroene blaadjes van de zeedistel (Eryngium maritimum) en de zeewolfsmelk (Euphorbia paralias).


Gewandeld: 129,4+ 4,8 = 134,2km
Te gaan: 195,1 - 134,2 = 60,9 km

Geen opmerkingen: