woensdag, mei 12

Pelgrimspad 1: Zwammerdam - Ringdijk

 Woensdag 12 mei 2021

====================


We parkeren in Zwammerdam vlak bij de brug over de oude Rijn. Een 'Toeristisch Overstap Punt'. De route loopt over de brug, en we zien direct de wit-rode stickers. Die leiden ons langs de 'schuilkerk'. Hij ligt wat van de weg af, wat het fotograferen lastig maakt. Een remonstrantse kerk, gesticht in 1636, en na de Franse wreedheden van 1672 herbouwd.

Even verderop zien we van een afstand de protestantse kerk van Zwammerdam, een gebouw dat door zijn kerktoren beter als kerk herkenbaar is.

De route voert ons langs de rand van Zwammerdam. Rechts van ons zien we verschillende ingangen naar 'Ipse de Bruggen'. Een praatgrage dorpsbewoner vertelt ons dat het een grote instelling voor beschermd wonen is.


We steken een spoorbaan over en lopen onder een viaduct door. Nu komen we tussen de weilanden. Het is lekker zonnig, maar niet te heet, eigenlijk prachtig wandelweer. De berm kent kleine groepjes bomen en struiken, maar ook veel raapzaad, look-zonder-look en fluitenkruid. In de weilanden zien en horen we ganzen, waterhoentjes, zwanen, kieviten, grutto's en scholeksters. Omdat het broedseizoen is, mogen we niet de extra rustige route door de weilanden nemen, en moeten we twee asfaltwegen volgen. Gelukkig blijkt hier niet veel verkeer op te rijden. We slaan linksaf een fietspad in, opnieuw tussen de weilanden door.


We kunnen goed merken dat het voorjaar is, alles bloeit: Witte krodde, hondsdraf, gewone veldsla, echte koekoeksbloem, dotterbloem, gewone vogelmelk en watermunt.

Het laatste stuk van de wandeling loopt over een wat drukkere asfaltweg. Bij de brug, waar we een vorige keer gestopt zijn, wordt gewerkt. Die 50 meter smokkelen we, en we keren rechtsomkeert om dezelfde route terug te volgen.


Het vervolg van het pad leest u hier

Geen opmerkingen: