zaterdag, augustus 17

LAW Grote rivieren Kaart A11 Schipluiden-Delft + Groen hart pad Delft-Schipluiden.

Zaterdag 17 augustus 2013

De lucht is half bewolkt, en als op ras-positivo vertaal ik dat als: de lucht is half zonnig.

Vorige week hadden we kaart A11 van het Grote Rivierenpad slechts gedeeltelijk gelopen, vandaag lopen we de tweede helft. De bedoeling is via het streekpad Groene Hart terug te wandelen.

We fietsen naar Schipluiden. Google maps fietsroute en de fietsrouteplanner.nl gaven beiden dezelfde route aan. Hoewel het op 1 punt even zoeken is, komen we er zonder echte problemen aan. We zetten daar onze fietsen op slot aan het eind van de Singel, en slaan de Keenenburgweg in.

Op de een of andere manier lopen we de 2e afslag voorbij, maar na even zoeken pakken we even later het pad weer op. Al snel verlaten we de bebouwde kom. Het pad loopt langs een voetbalveld en later tussen twee delen van een golfbaan door. De golfbaan lijkt hier nauwelijks in gebruik. Langs de sloot groeit zwanenbloem, riet, harig wilgenroosje en andere bekende oeverplanten. Een reiger blijft op anderhalve meter afstand staan terwijl we passeren, en zelfs als ik stilsta om hem te fotograferen. De bewegwijzering scoort hier een voldoende.


Even verderop voert het pad ons over de A4, die hier in 1 rijrichting in gebruik is. De andere wordt opnieuw geasfalteerd. Al snel na de afrit gaan we rechtsaf door een tunneltje. Hier valt de route samen met het streekpad Groene Hart. We volgen een smal paadje naar rechts, dit is de Tandhofkade, al zien we geen bordje met deze naam.
Aan de overzijde van het water zitten vissers die hun hengel uitwerpen, vaak compleet met tent. De bewegwijzering van het streekpad domineert hier, maar ook het LAW is voldoende aangegeven.

Op de kruising van de Tandhofkade en het Sint Maartensrechtpad gebruiken we de meegebrachte lunch.
Hier zijn we aan het eind van kaart 11A van het LAW. Die loopt hier volgens de kaart rechtdoor, al zien we geen sticker of verf, maar misschien kijken we niet goed genoeg.

We volgen nu het Groene Hart pad over het Sint Maartensrechtpad. Dit steekt de A4 over op een plaats waar de A4 nog in aanleg is. Boven op het fietsersviaduct praten we er even over met een fietsersechtpaar dat het tracé bekijkt. Ze vertellen ons dat er al een half jaar geen voortgang is.

Het pad loopt nu ten zuiden van het eerder genoemde golfterrein. Hier zijn wel redelijk wat golfers te zien, al is een doorsnee park op zaterdagmiddag bij dit weer drukker. Ik vraag me af of de gemeente dit gebeuren nu financieel ondersteunt heeft.

In de sloot naast het pad groeit Koninginnenkruid, Grote lisdodde, opnieuw Zwanenboem, en voor het eerst deze zomer zien we ook  Kikkerbeet.
Op een vlonder met een kunstwerk ontmoeten we twee wandelaarsters Ze lopen het Groene Hart streekpad. Ze bevestigen onze mening dat deze route overal uitstekend is aangegeven. Naast het vlonder groeit onder andere watermunt, die we ook al langs de sloot tegenkwamen, en een gele composiet waarvan ik vermoed dat het heelblaadjes zijn.

Op de kruising met de Zouteveenseweg zouden we volgens kaart 11A naar rechts moeten, maar de bewegwijzering leidt ons even naar links en na ongeveer tien meter naar rechts. Ik vermoed dat het streekpad verplaatst is. De nieuwe route loopt in ieder geval rustiger dan de Zouteveenseweg. We volgen het fietspad tot de Vlaardingsekade. Hier gaat het streekpad linksaf naar het zuiden, maar wij gaan rechtsaf naar Schipluiden. Opnieuw genieten we van de winkeltjes in het leuke oude centrum langs het water. We volgen het water tot we bij onze fietsen terugkomen.
Een reactie posten