zaterdag, augustus 3

LAW Hollands kust kaart 43-44 - Bergen aan Zee - Schoorl

Gewandeld op vrijdag 2 augustus 2013.

Op donderdagavond kwamen we bij camping Buitenduin aan. We hadden onze komst telefonisch aangekondigd, en een zeer vriendelijke campingbaas wijst ons een prima plekje.

Op vrijdagochtend brengt Connection ons met een tot bus omgebouwde bestelwagen van Schoorl naar Bergen aan Zee. Het is de eerste bus, 8.49. Omdat het de heetste dag van het jaar zal worden, hadden we graag een uurtje vroeger vertrokken, maar dit is de eerste rechtstreekse bus. Alternatieven waren er wel, maar dan via Alkmaar. We zijn het grootste deel van de weg de enige passagiers.

We starten bij de Zeeweg, en pakken zonder probleem het kustpad op over de Elzenlaan. Aan een zijde is dit parkeerstrook, maar er groeit toch o.a. zeepkruid. Bij het Zeehuis gaan we rechtsaf. Hier begint ook het trekvogelpad. Het pad is prima aangegeven.

Enkele honderden meters verder keren we terug. Dit stuk duin is alleen toegankelijk met een dagkaart, te kopen bij een dagkaartautomaat of een VVV. Terug dus. Vervolgwandelaars zijn gewaarschuwd. Mijn vrouw heeft het uitstekende idee om het Zeehuis te proberen, en inderdaad, de receptie helpt ons aan dagkaartjes.

Nieuwe poging. Het valt me op dat de struiklaag langs het pad veel rimpelroos bevat, iets wat Milieubeheer in het Westduinpark bij den haag heeft geprobeerd uit te roeien. Het pad voert ons door bossen. Hier staan diverse soorten dennen, maar ik vind het lastig ze te onderscheiden. Het pad is heel kaart 43 goed aangegeven, al worden de bordjes aan het eind wel wat zeldzaam. De grenspaal missen we op de een of andere manier.

Kaart 44 is qua bewegwijzering na "iets verder via en trap naar beneden" voor verbetering vatbaar. De bordjes zijn tot het klinkerweg na de meertjes op een enkeling na afwezig. In het deel na "Duinvermaak" zijn de bordjes ook niet talrijk. De nauwkeurige beschrijving in het boekje sleept ons er op beide stukken doorheen. Een complicatie hierbij is dat de paden die in het boekje genoemd worden, vaak niet overeenkomen met die op het kaartje. Zo noemt het kaartje de Klimweg en de Groenveldslaan, terwijl de tekst in het boekje de Prins Bernhardlaan en de Koninginneweg noemt.

We kruisen verschillende heidevelden met o.a. gewone dopheide, een plant uit de ruwbladige die ik niet kan determineren (achteraf gezien vermoedelijk gewone ossentong), geel walstro en echt duizendguldenkruid. Elders zien we de grote wederik. De gewone ossentong verbaast me, deze houdt van kalkrijke grond, terwijl de duinen benoorden Bergen kalkarm worden verondersteld te zijn.

Het boekje noemt de dennenorchis, maar die missen we bij deze route, terwijl het wel de bloeiperiode hiervoor is.

Bij de klinkerweg aangekomen, slaan we rechtsaf en komen bij Schoorl uit. Daar belonen we onszelf met een bezoekje aan onze favoriete Schoorlse ijszaak, "de kleine ijsbeer."

1 opmerking:

Wilma zei

Wat leuk, Teun en Jos,
Ik volg jullie met interesse.
Wilma