zaterdag, augustus 10

LAW Grote rivierenpad, kaart A12 en A11 deel1, Maasland - Schipluiden

Zaterdag 10 augustus 2013

Met een fietsendrager die Jos me voor Vaderdag gaf, brengen we de fietsen naar Schipluiden, en plaatsen ze bij de kanoverhuur. Vandaar rijden we naar Maasland, en parkeren de auto achter "het wapen van Maasland". De wolken zien er dreigend uit, dus we nemen voor de zekerheid onze regenjassen maar mee. We hebben een oud fototoestelletje van Jos mee, niet zo goed als mijn kapotte compactcamera, maar beter dan niets.

De route is eenvoudig te volgen, en veel kans om mis te lopen is er niet. Het schelpenpad langs het Trekkadepad begint snel. Af en toe zijn er vissers met hun hengel bezig. Verder is het hier rustig. Het lijkt wel het Groene Hart, maar dit is het Delfland. De polder Vlietlanden mogen we niet in, maar wel langs. Bij een bruggetje genieten we van onze lunch. Een vlucht ganzen trekt over richting zuiden. Enkele futen hebben meer succes dan de hengelaars.

Bij de Vlaardingse Schouw is het even opletten, er zitten hier zo veel hengelaars dat we bijna per abuis het trappetje naar beneden nemen in plaats van over de dijk verder te lopen - hun tentjes blokkeerden vrijwel het hele pad.

Ook hier is verder het pad zonder problemen te lopen. Bij huis nummer 10 (huisnummer staat op de brievenbus) is het pad over de dijk even versperd door schrikdraad, maar het is maar een klein gedeelte, en dit kunnen we over de grintweg lopen. Ook hier blijft het verder rustig, al komen er meer passanten over het water naarmate we Schipluiden naderen. Verschillende malen zien we een parelmoervlinder. Ook witjes, blauwtjes, een citroenvlinder en een distelvlinder kruisen ons pad.

Omdat vrijwel het gehele pad uit dijk bestaat, komen we onderweg veel oevervegetatie en waterplanten tegen. Een niet uitputtende greep: akkermelkdistel, echte kamille, grote kattenstaart, kleine lisdodde, moerasandoorn, waterlelie, diverse soorten wilgen, wolfspoot en zwanenbloem.

In Schipluiden blijken onze fietsen omgevallen te zijn. Ze zijn in ieder geval nog heel. We rijden op de fiets terug. Onderweg merken we in een sloot de watergentiaan nog op.


Waterlelie

Egelskop

Kamille

Dreigende luchten tijdens de lunch.

Molen bij Schipluiden

Watergentiaan
Het gedeelte Schipluiden - Delft bewaren we voor een volgende keer.
Een reactie posten