maandag, maart 10

LAW DE grote rivieren Zevenhuizen-Moordrecht

Zaterdag 8 maart 2014-03-08
Aan het eind van de Dorpstraat in Zevenhuizen blijkt een kleine gratis parkeerplaats voor de auto te zijn. Dit keer heeft de gratis versie van de navigator ons prima op de bestemming gebracht. De problemen van de vorige keer werden veroorzaakt door een "waypoint", die lastig te verwijderen bleek.
Het is zonnig weer, en het belooft een prima lentedag te zijn. Aan het eind van de dorpsstraat pakken we de route op. Door een parkje en langs de kerk gaan we naar het dorpsplein. Hier komen we weer in de dorpsstraat. Linksaf tot de stoplichten? De stoplichten zijn verdwenen en we ontdekken ook geen stickers. Toch laat de kaart geen andere mogelijkheid toe. Wanneer we een de Zuidplasweg lopen, zien we achteromkijkend wel stickers. We lopen op de route, maar blijkbaar is deze hier maar in één richting gestickerd. Dat probleem komen we nog enkele malen tegen op deze kaart.



Langs de sloot staan de 3 gele voorjaarsbloeiers klein hoefblad, speenkruid en koolzaad (of raapzaad, ik blijf even buiten de eeuwigdurende discussie onder floristen over deze twee soorten) uitbundig het gras te sieren. Hoewel we op de parallelweg lopen, is de hoofdweg nogal druk. Niet het mooiste stuk wandeling.




Verderop lopen we door een tunneltje. Hier lijkt het kaartje verouderd, de zijweg staat niet op het kaartje. Grappig. Vanaf de volgende afslag volgt de weg een rustiger tracé over de Westeringdijk. Ook hier is ons gele voorjaarstrio voortdurend aanwezig. De route voert ons onder de A20 door en we geraken in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op een oud gebouw staat ‘Nieuwerkerk aan denijssel’, dus zonder spatie. We vervolgen onze weg langs het water. Het is druk met fietsers: we zijn duidelijk niet de enigen die van het mooie voorjaarsweer willen genieten.Hier staat ook het groot hoefblad in bloei.

De ophaalbruggetjes zijn hier allemaal van hetzelfde type en dezelfde kleur. In het wandelgidsboekje staat er een afgebeeld, en vlak daarbij gebruiken we onze meegebrachte lunch. Het groen met wit van deze bruggetjes staat wel fris. We vervolgen de weg tot aan het station.

De route voert verder langs een rustig water en woningen met aanlegsteigers. In een van de tuinen fladdert een Kleine Vos. Dat zal een overwinterd exemplaar zijn. Verderop langs de wandeling zullen we er nog een zien, en ook een koolwitje. Het zijn de eerste vlinders die we dit jaar zien, ongetwijfeld overwinteraars.

Langs een speeltuin en een rotonde komen we bij de N219. Al spoedig passeren we een scoutingclub. De tieners verlaten net hun honk. Hier vervolgt de route over een veendijk langs de ringvaart. Er zouden opstapjes moeten zijn, maar deze ontbreken. Het eerste hek is nog goed langs te komen, maar bij de volgende hekken wordt dit in toenemende mate lastiger. Toch is de bewegwijzering duidelijk. Werk aan de winkel voor de padcoördinator. Achteraf gezien hadden we een omleiding moeten volgen. Excuus.

Voordat we er erg in hebben zijn we in Moordrecht. We wandelen tot aan het pontje, en zoeken de bus naar Gouda op. Helaas, die rijdt maar eens per uur, en we moeten 50 minuten wachten. In Gouda wachten we nog eens een kwartier op de aansluiting naar Zevenhuizen. Over de wandeling deze we drie uur, en uiteindelijk doen we ruim 2 uur over de terugreis met het OV.

Een aantal planten hebben we niet genoemd, maar langs straten en stoepranden zagen we ook een groot deel van de algemene stadsflora / ruigtekruiden: paarse dovenetel, herderstasje, vroegeling (ok, niet alleen stad), paardenbloem, akkerviooltje, en klein kruiskruid in bloei. Verschillende soorten muur stonden in knop. De Els toonde op verschillende plaatsen zijn lange en zijn eivormige katjes, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar. De voorjaarsbloeiers vind ik voor de meeste soorten aan de vroege kant.

Veel van deze soorten vinden floristen ‘niet interessant’. Maar als een soort algemeen is, is hij daarmee voor mij nog niet onbelangrijk of oninteressant. Neem de brandnetel, in Nederland in overvloed aanwezig, en zeker onder kinderen de meeste verwenste soort van onze inheemse flora. Maar het is wel de waardplant voor bovengenoemde kleine Vos. Die prachtige vlinder zouden we missen als we geen brandnetels hadden.

Vandaag afgelegd: 12,1 km
Gedaan: 63,2+12,1=74,3 km
Nog te gaan: 274-74,3=199,7 km.

Geen opmerkingen: