maandag, juni 9

Krijtlandpad - Maastricht - Moerslag

Zaterdag 6 juni 2014

De pinksterdagen brengen we door op camping de bosrand. Een aantal jaren geleden hebben we hier ook gekampeerd, en ontmoeten tijdens een lange wandeling een allervriendelijkst echtpaar uit Zeist. Dit keer hopen we een stuk van het Krijtlandpad te wandelen, een regiopad van 90 km door het zuiden van Limburg.

Het pad loopt vlak langs de camping. Dat zelfde geldt voor het Pelgrimspad. Op de hoek van de camping staat een paal die de kruising van de twee paden aangeeft. Aan de voet van de paal groeit kruisbladwalstro. Hoewel die ook in de duinen moet voorkomen, kan ik me niet herinneren hem daar ooit gezien te hebben. 

In een boom in een bocht van de weg groeit maretak, een parasiet die in Nederland alleen in Zuid-Limburg voorkomt. Ik zie hem over het hoofd, maar Jos merkt hem op. Het pad voert ons door weilanden en akkers met onder andere aardappels, mais en kersen. In de berm bloeien grote brandnetel, weideklokje, margrieten, kamille en hazelaarbraam. Er is ook een roos waarvoor ik niet de tijd neem om hem te determineren.


Enkele zomereiken dragen een aardappelgal. De aardappelgal wordt veroorzaakt door de larven van galwespen, de Biorhiza pallida.

Via Mariadorp lopen we naar Eijsden. We nemen een kijkje bij het kasteel, dat in prima staat verkeerd. 
De route is overal prima aangegeven; het boekje hoeft nauwelijks uit de tas te komen. 
In Eijsden voert het pad ons door de Eijsder beemden: nieuw natuurgebied. Ik ben niet direct enthousiast. Overheersend lijkt de grote brandnetel, zwarte vlier, en een distel en een roos die ik niet determineer. Verderop komen we de grote kaardenbol tegen, een prachtige plant die echter nog niet in bloei staat. Bij het verlaten zien we een veldje behaarde ratelaars.

Hoewel we vroeg vertrokken zijn, loopt het nu toch tegen de middag. De temperatuur loopt op en ik schat het meer dan 30 graden. Aan de overkant zijn de Pietersberg en de observant zichtbaar. Het tafereel zou ook zo in midden Duitsland kunnen liggen. 

We komen op een minder interessant deel van de route. Op 1 plaats klopt het boekje niet meer: de grintweg loopt niet meer door. De bewegwijzering is prima aangepast en wijst ons linksaf. We volgen de asfaltweg tot de Köbbesweg.

Van hier volgen we min of meer de Maas. We zijn duidelijk moe en de hitte eist zijn tol. We nemen enkele keren een rustpauze. De bewegwijzering voert niet meer door natuurgebied de kleine Weerd. Jammer, dat zou een saai stuk onderbroken hebben . 

Op een terrasje in Maastricht trakteren we onszelf op een koude smoothie. Door een gezellige  winkelstraat lopen we richting station. Daar pakken we de bus naar Eijsden. Mis dus, want die stopt niet op het station van Eijsden. Snel uitstappen en lopen naar het station. Vandaar de buurtbus naar Moerslag. In de buurtbus pak ik mijn ns businesskaart. He, waar is de incheckautomaaat? Die is er niet. Deze Veolia bus chauffeur verkoopt nog gewoon kaartjes. Kaartjes, bestaat dat nog? Ja echt. Een privérit, want we zijn de enige passagiers.

Gedaan : 18 km
Te gaan: 90-18=72 km.


Een reactie posten