maandag, mei 4

Scholtenpad: Bredevoort - Lieveveld

Maandag 4 mei 2015
Kaart 5 en 6

Kaart 5
In Bredevoort parkeren we op het marktplein. Het is nog steeds gratis. Vanaf hier loopt de route een stukje terug. We houden even halt om wat bij een van de vele open lucht boekenwinkeltjes te neuzen. Bredevoort is een oud vestingstadje, en een deel van het 17e eeuws aandoende bolwerk is bewaard gebleven. Een smal pad voert ons langs de buitenzijde van de vestinggracht. Een verstild, maar leuk stadje dat bij ons vorige bezoek mijn hart heeft gestolen.

Na het bolwerk volgen we een sloot of gekanaliseerde beek. De ruilverkaveling heeft hier genadeloos toegeslagen, en het landschap is heel anders dan ten zuidoosten van Winterswijk. De akkers zijn groter, de weilanden zijn groter. Alles is keurig recht. Het geeft het landschap wel iets eigens.

We komen door een bosgebied, dat op de kaart 'het klooster' heet, maar de bordjes langs de weg verkondigen een naam landgoed Nijveld. Beuken, ruwe en gladde berken, eiken en verschillende anderen vormen de boomlaag, In de struiklaag bloeien de seringen. Laag bij de grond treffen we het bleeksporig bosviooltje.

Het landschap is rustig. Vogels zijn de voornaamste lawaaimakers.


Kaart 6
We steken de weg over en komen bij Vragender. Tijd voor een boterham, die we genieten bij enkele picknicktafels bij een kruisbeeld met een mooie bede.
Na het dorp volgen we een smal fietspad. Fietsers komen we niet tegen.  Geleidelijk komt er meer verkeerslawaai. Het pad voert ons langs de 'engelse schans' uit de 80-jarige oorlog. Hier waakten Engelse troepen over het hoofdkwartier van prins Frederik Hendrik  terwijl hij Grollo (nu Groenlo) belegerde.
Qua natuur zien we verschillende vlinders: zandoogjes en witjes.

We zien een bus staan en haasten ons. Nee, dit zijn twee andere bussen, deze gaan niet naar Bredevoort. Ze vertrekken beiden leeg. Even daarna komt de streekbus. Deze zit na deze stop vrijwel helemaal vol. Snel brengt deze ons nar Bredevoort.

Op de terugweg shoppen we nog even in Winterswijk. Op de markt genieten we van een welverdiend ijsje bij een Italiaanse gelaterina. Geen geld: voor twee ijsjes met elk twee grote bollen betaal ik 4 euro.

Vandaag afgelegd: 7,3+7,4=14,7 km
Gedaan: 43,3+14,7=58,0km
Nog te gaan: 81,3-58=23,3 km.
Geen opmerkingen: