zaterdag, augustus 22

Deltapad: Rockanje - Oostvoorne

Zaterdag 22 augustus 2015.

Zeepkruid
We vertrekken vroeg voor familiebezoek in Middelburg. Helaas zijn we niet de enigen die naar Zeeland willen; we brengen bijna een uur in de file op de A58 door. We zijn daardoor pas rond 13 uur in Rockanje. De wandelroute blijkt hier gemakkelijk te vinden. Lastig wordt het waar we tussen tweee parkeerterreinen door het duin in moeten. Waar moeten we nu precies linksaf? En bij de weg tussen de parkeerterreinen door staat een duidelijk kruis ten teken dat de route niet die kant uit gaat.
Hoewel bewegwijzering boven het boekje gaat, besluiten we toch om dit kruis te negeren. Dat blijkt een goede zet, want gelukkig komen we verderop weer stickers tegen.

Heelblaadjes
Zo slecht als de bewegwijzering begint, zo mooi is de flora. Het begint met zeepkruid, een oude bekende in de duinen. Het Deltapad trakteert ons al snel op 4 kilometer natte duinvalleien: de droom van iedere florist. De eerste tekenen die ik zie bestaan uit koninginnekruid en kattenstaart. Al snel daarna volgen munt en heelblaadjes. Op een helling groeit vleugeltjesbloem en slanke gentiaan. Parnassia ontbreekt niet. Het is ideale grond voor orchideeen, maar daarvoor zullen we in een ander jaargetijde terug moeten komen. Een aantal soorten die kenmerkend zijn voor natte duinvalleien zien we niet: duizendguldenkruid, ogentroost en kleine valeriaan. Misschien dat die er wel zijn, maar niet langs het pad waar we lopen.

Hoewel het vrij droog is, brengt het pad ons door een dicht en vochtig oerwoud dat in de tropen niet zou misstaan. Op verschillende plaatsen voert het smalle paadje ons over modderige delen. In de herfst zou ik hier laarzen aanbevelen.


Gentiaan
Het tweede deel van onze tocht voert door binnenduinbos. De vele vlinders vallen op. Voor we het weten zijn we aan het eind van de tweede kaart gekomen. Oostvoorne wint wat mij betreft de prijs voor het meest tegenstrijdige plaatsnaambordje van Nederland. Met de bus terug naar Rockanje.Munt

 Gewandeld: 18,9+8,5=27,4 km
Te gaan: 195,1-27,4=168,7 km


Geen opmerkingen: