vrijdag, juli 24

Krijtlandpad: Valkenburg - Maastricht

Donderdag 23 juli 2015

Het is de laatste dag van deze vakantie, en we willen nog een van de twee openstaande trajecten van het Krijtlandpad wandelen voor we vanavond naar huis rijden. De keuze valt op Valkenburg-Maastricht. Het traject ziet er op de kaart niet erg aantrekkelijk uit: een weg langs de voet van een hellingbos, gevolgd door weilanden en buitenwijken van Maastricht.

We parkeren in Valkenburg buiten het dorp. In het centrum is het even zoeken waar we de vorige keer naar beneden zijn gekomen. De beschrijving in de derde editie lijkt niet helemaal aan te sluiten, tenzij het genoemde plein eigenlijk een straat is.
Maar wanneer we de route weer opgepakt hebben, wijst deze zich verder vanzelf. We maken even een praatje met een echtpaar van onze leeftijd die het Krijtlandpad met rugzak wandelen, van Bed en Breakfast naar B&B. Mijn respect!

Valkenburg is de plaats waar het toerisme in Z-Limburg in de 19e eeuw begon, en wanneer we langs de Geul wandelen, begrijpen we waarom. De Geul meandert rechts van ons, het smalle wandelpad langs een steile helling doet niet onder voor Ardennen en Eifel en in de mergelwand aan onze linkerhand zijn oude vuursteenmijnen en mergelmijnen.

Onder de flora vallen ruig klokje en reuzebalsemien op. We gaan omhoog en de flora verandert, al zie ik geen bijzondere planten in bloei. Het schaduwkruiskruid, dat ik de afgelopen dagen verschillende malen in bossen zag, maar verzuimde te noemen, ontbreekt hier.

We krijgen nog een mooi overzicht over een mergelgroeve, en een uitzicht over Maastricht, alvorens we afdalen naar de voorstadjes van Maastricht.

Gewandeld: 66 +12,5= 78,5 km
Te gaan: 90,0 - 78,5 = 11,5 km

Deze wandeling was de laatste van onze vakantie. Er staat nog een traject open, bij Mheer, maar dat zal tot een volgende keer moeten wachten.


Geen opmerkingen: