zondag, september 6

Via Algarviana: Messines de Portela - Vale (pm 2 km)

Zondag 6 september 2015

We zijn al anderhalve week in de Algarve en we hebben nog totaal geen verslag gedaan. Dat heeft allerlei oorzaken.
Vanmiddag hebben we in ieder geval een klein stukje Via Algarviana gewandeld. Vanuit ons appartementje in Portela wandelen we door het dorpje naar de N124. Enkele keffers blaffen ons onderweg toe van vlak boven onze hoofden. Hier slaan we linksaf en wandelen we een klein stukje langs de provinciale weg. Direct na een benzinestation slaan we rechtsaf en volgen een landweg. De route is overal perfect aangegeven: daar kunnen we in Nederland nog een puntje aan zuigen.

We wandelen hier langs ogenschijnlijk ongebruikte grond, maar langs de kant van de weg groeien wel vruchtdragende granaatappelbomen en olijfbomen. In de berm groeit volop venkel (foeniculum vulgare). Opnieuw passeren we enkele boerderijen of huizen met blaffende honden. Er is hier vrijwel geen boerderij of villa zonder een batterij waakhonden. Meestal zitten ze achter een gesloten hek, maar sommigen komen ook de weg op. Het duitstalige boekje over de via Algarviana raadt een een stok mee te nemen om ze op afstand te houden.

Veel andere planten zijn al uitgebloeid. Twee gele composieten kan ik niet snel op naam brengen. Bij Vale nemen we een asfalt weg terug. In de berm groeit een stengelloze distel, die er toch weer anders uitziet dan de stengelloze distel die we uit de Alpen kennen. Via Cordeiros de Messines komen we weer terug bij Portela.


Aanvulling:
Een van de twee composieten, hier links weergegeven, lijkt calina racemosa te zijn.

Geen opmerkingen: