woensdag, maart 16

Deltapad: Cadzand - Nieuwvliet Bad

Woensdag 16 maart 2016

Het is zonnig weer. We willen het stuk van Cadzand naar Breskens in tweeen hakken, door nu het stukje tussen onze bungalow en Cadzand alvast te doen. Dat betekent wel dat we dit stuk twee keer lopen: heen en terug.

We beginnen bij Nieuwvliet-Bad. Vlak bij ons vakantiehuisje lopen we de dijk op. Deze volgen we met de bocht mee en hebben vanaf de dijk een mooi uitzicht over het slufter gebied van de verdronken zwarte polder.
We dalen af het gebied in en lopen over een drassig stuk grasland. Al snel gaan we echter de droge zandgrond op en lopen we tussen de bramen. In de kruidlaag groeit eikvaren, vermoedelijk de gewone eikvaren. Verderop staat de kerspruim in bloei. De opgerolde blaadjes spruiten uit terwijl de witte bloemen volop met hun pracht pronken.

Op een vlonderpad zijn we niet de enigen: een man laat zijn hond hier los lopen, ongeacht het bordje aan het begin van het gebied. Misschien denkt hij: er broedt nu toch geen vogel. Naast het vlonderpad groeien typische slikken en schorren planten, die nu niet herkenbaar zijn. De doorgewinterde florist zal waarschijnlijk onmiddellijk weten met welke plant hij hier te maken heeft, maar zo doorgewinterd ben ik niet.
Een aantal watervogels zijn door de loslopende hond opgejaagd. Jammer, we hadden ze graag bewonderd.


Na een kort stukje zandige duingrond bereiken we de dijk. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de zwarte polder links en de verdronken zwarte polder rechts. Deze dijk buigt aan de kust naar links en vormt de ruggengraat van de smalle duinenrij.Hierboven merken we hoe koud de matige sterke wind is. Op zee is het druk: vrachtschepen voor de Westerschelde varen af en aan. In de verte zien we de flats van Vlissingen en de Walcherse kust.


De duinflora is nog niet echt op dreef. Die komt wat later in het seizoen. Alleen een wilgenstruik toont zijn katjes.

We volgende dijk 2,5 km tot in Cadzand Bad. Daar dalen we af, want het wandelen langs bouwputten trekt ons niet. In Cadzand nemen we het eerste restaurantje en rusten uit bij een kopje thee. De ober blijkt een vogelkenner en vertelt dat er een slechtvalken paar en een aantal torenvalken in de omgeving zijn.

We wandelen dezelfde route terug. Onderweg komen we nog twee vriendelijke dames tegen die ook het Nederlands kustpad lopen. Zij zijn in Nieuweschans begonnen en hopen morgen het pad af te ronden Chapeaux!

Gewandeld: 60,4 + 5,7 = 66,1km
Te gaan: 195,1 - 66,1 = 129,0 km

.Geen opmerkingen: