donderdag, maart 17

Deltapad: Nieuwvliet Bad - Breskens

Donderdag 17 maart 2016

Vandaag is opnieuw een koude, maar zonnige dag. Vanaf het vakantiepark lopen we het duin op en volgen het pad over het duin / dijk. Het duin is zo recht dat ik vermoed dat er een dijk onder ligt die voor het oog met zand bedekt is. De zee is aan onze linkerhand en regelmatig zien we schepen voorbij varen.

Het enige wat er bloeit, zijn madeliefjes. We rusten uit op een bankje. Die zijn hier wel anders van vorm dan de standaard groene parkbankjes die we in de rest van Nederland aantreffen.

We dalen af naar de Cletemspolder. Hier wordt het pad avontuurlijker. Met een trekvlot steken we een waterpartij over. Even verderop moeten we qua route kiezen: of rechtdoor en een touwbrug, of rechtsaf en een bruggetje of stapstenen. De touwbrug lijkt avontuurlijker. Helaas zakt deze in de tweede helft onder mijn gewicht weg in het water en de rest van de route loop ik met natte sokken. Jos is verstandiger, gaat terug en neemt het bruggetje.

De zwartekreek polder biedt veel natuur, maar is duidelijk ook recreatiegebied. Een speelfort voor de kinderen is via boomstambruggetjes bereikbaar. In het water zien we wilde eend, zwaan en smient. Zwart-wit zwarte galloway runderen houden hier het landschap open.We wandelen verder over de polderdijk en komen terug bij het duin/zeedijk. De eerste van twee kaarten zit er op.

Volgens het fietsbordje onderaan de dijk is het 6 km naar het veer van Breskens. Volgens het wandelboekje is het 4 km. Gevoelsmatig geef ik het bordje gelijk. Dit stuk is een beetje een saai stuk. Veel asfalt, maar wel veel uitzicht op zee. De paalridders heb ik nog niet genoemd. Overal langs de zeeuwsvlaamse kust zijn de duinen versterkt met houten palen in stenen strekdamen. Ze beperken de kustafslag.
Bij de vuurtoren gebruiken we de lunch. Vanaf het voetveer nemen we de taxi terug naar het vakantiehuisje. In dit jaargetijde rijdt er geen bus langs de kust. Het Zeeuwsvlaamse deel zit er op.

Gewandeld: 66,1 + 9,8= 75,9km
Te gaan: 195,1 - 75,9 = 119,2 km
Een reactie posten