vrijdag, juni 24

GPR Haut-Languedoc: col de Fontfroide - Fraisse s/Agout

Donderdag 23 juni 2016
Op de col is een gedenkplaats voor de tweede wereldoorlog ingericht. Zowel het verzet als de weggevoerden worden herdacht. Onder de namen van de gevallenen staan ook de namen van politie en gendarmerie; vermoedelijk steunden deze het verzet. Het monument is opgericht door de vorige burgemeester van Fraisse, die zelf een link met het verzet had.

Vanaf het monument volgen we de weg naar Fraisse. Na een kleine 100 meter slaan we een smal voetpad in dat ons naar beneden voert. Het pad komt uit op een asfaltweg. Linksaf. We volgende de asfaltweg enkele kilometers en slaan in een dorpje scherp rechtsaf. Na enkele meters nemen we bij een huisje een smal voetpad omhoog.
Boven op stenen weg opnieuw linksaf. Col de Triby. Hier komt u langs het arboretum, dat door de kinderen van de school is aangelegd in de tijd dat de huidige burgemeester nog onderwijs gaf. Op de Col rechtsaf. Asfaltweg oversteken en smal voetpad omlaag naar de boerderij van Alaric. Een mooi voorbeeld van een oude streekboerderij. Bij deze boerderij linksaf. Grasveld oversteken, en smalle weg naar beneden volgen. Rechtsaf over bosweg en daarna linksaf over asfaltwegen naar Fraisse.

Planten onderweg:
De rode dopheide (erica cinera) verschilt van de in Nederland meer gebruikelijke dopheide door de rodere kleur en doordat de naaldvormige blaadjes in kransen van 3 staan. Bij de Col de Triby bevindt zich een mooi veldje, dat helaas op termijn door varens overwoekerd dreigt te worden.

Umbilicus rupestris is een typische muurplant van het mediterane gebied. De blaadjes zijn min of meer schotelvormig, de kleine buisvormige bloempjes zijn in een lange tros gerangschikt.

De grote brunel (prunella grandiflora) is een zusje van de gewone brunel (prunella vulgaris), maar is in alle opzichten wat groter: hoger, een groter bloemhoofdje en grotere bloemen.

Een reactie posten