vrijdag, juni 24

GRP Haut-Languedoc: Col de Fontfroide - Mont du Stolossous

Vrijdag 24 juni 2016
Uitzicht over de bergen richting zuiden
We parkeren op de parkeerplaats bij de col, die vanuit Fraisse gemakkelijk via de D14 bereikbaar is. Hier volgen we de rood witte markering van de GR7 richting Saut de Vezole. Het is een brede grintweg, op zich nogal saai, maar de kilometertjes lopen ondanks de geleidelijke steiging gemakkelijk weg. We passeren een windmolenpark. Af en toe wijken de bomen uiteen en hebben we een mooi vergezicht. Op een driesprong slaan we linksaf en volgen de markering van de GR7. Een zijweg naar links brengt ons naar de Mont du Stolosous.

Terug op de hoofdgrintweg volgen we deze tot we bij een electriciteitshuisje een weg naar rechts inslaan. Deze volgen we tot we bij een windmolenpark weer rechtsaf slaan. We komen terug op de driesprong die we op de heenweg tegen kwamen en volgen de brede grintweg terug naar de parkeerplaats bij de col.

Planten onderweg:
1) Slangekruid (echium vulgare) kennen we in Nederland ook, en samen met de overbekende margrieten vormen ze een bont gezelschap in de bermen van deze wandeling.
2) Koeienoog (arnica montana) is een typische bergplant, die in grote delen van Europa voorkomt.
3) De grote gele gentiaan (gentiana lutea) komt in het laatste deel van deze wandeling op enkele plaatsen voor. De kransen met gele bloemen zijn prachtig.

Geen opmerkingen: