zaterdag, juli 9

Deltapad: Trammuseum - Ouddorp

Zaterdag 9 juli 2016

Het gedeelte van Port Zelande naar het trammuseum, wat bij kaart 21 hoort, hebben we in diverse kleine etappes gelopen op de terugweg van familiebezoek. Het normale, in het nieuwe boekje aangegeven traject voor de "Punt van Goeree" is geblokkeerd door de aanleg van een hotel.

We volgen daarom het betonnen fietspad wat min of meer parallel loopt met de asfaltweg. We passeren de oprit naar het hotel met een foeilelijk welkomstbord. Tussen de grote parkeerplaats van het hotel en het fietspad is nog ongeveer 100 meter van het originele duinterrein over. Hier groeien duinroos (uitgebloeid), kruipend stalkruid en knikkende distel.

Even verderop komen we langs een bunker. Deze ziet er wit en schoon uit. een vrijwilliger uit Ouddorp vertelt ons dat deze bunker tot voor kort in Ouddorp onder het zand lag. Voor bouwwerkzaamheden zou het ding opgeruimd moeten worden, maar een groepje vrijwilligers heeft toestemming gekregen het naar deze lokatie te verplaatsen. Het is een twee persoons bunker: 1 soldaat vormde vanuit het mangat een uitkijkpost of mitrailleurnest, de ander verzorgde munitie e.d..


Bij een rotonde slaan we rechtsaf. Het is hier een druk met zaterdagverkeer: auto's en fietsers. De auto's hebben een Nederlandse en geen Franse rijstijl: In Frankrijk wijken automobilisten uit naar de andere weghelft wanneer ze een fietser of voetganger passeren, deze scheren soms op enkele centimeters langs ons.

Gelukkig kunnen we na een kleine kilometer rechtsaf de preekhilpolder in. Volgens het wandelboekje komen hier addertong, harlekijn, kamgras, reukgras en gestreepte klaver voor. Die zien we allemaal niet. Wel kruisdistel (het groene zusje van de zeedistel), veel jacobskruiskruid en hondskruid.

Rechts hebben we een mooi uitzicht op het Grevelingenmeer. Een paar keer pakt Jos de verrekijker om de vogels te bewonderen: zilvermeeuwen, kokmeeuwen, mantelmeeuwen, bergeend met jonkies, zwanen en grutto's.

We wandelen rustig door en verlaten de preekhilpolder. Via een viaduct steken we de provinciale weg over en wandelen rondom Ouddorp.

Hier pakken we bus 104 terug naar ons startpunt.
Gewandeld: 87,2 + 13,8 = 101km
Te gaan: 195,1 - 101 = 95,1 km

Geen opmerkingen: