vrijdag, mei 22

Marskramerpad: Dooijersluis - Breukelen

Vrijdag 22 mei 2020
De gezondheid gaat langzaam vooruit. Jos hoest eigenlijk alleen 's ochtends nog na het opstaan. Gisteren toonde de buienradar buienfronten die over het land trokken. Is het wel wandelweer? Het KNMI verwacht in de middag in het noorden een buitje. De buienradar verwacht een wolken/licht buienfront dat van west naar oost over het land trekt.

Om half elf parkeren we bij de Dooijersluis, waar we vorige week stopten met wandelen. Over een graskade lopen we naar het zuiden langs de Bijleveld, een brede sloot of vaart. Ik vermoed dat de graskade vroeger een jaagpad is geweest. Bij het begin zitten enkele vissers naar hun dobbers te staren. De graskade vertoont scheuren door de droogte. Langs het water groeien riet, gele lis, fluitenkruid en smeerwortel.

We passeren de Spengense molen. Aan het eind slaan we linksaf. Volgens het boekje moeten we nu een tijdelijke route aan de noordkant van het water volgen. Maar is die tijdelijke route intussen niet vervallen? Stickers of verf ontbreken. We nemen een zelf te bedienen pontje naar de overkant. Daar staat wel een sticker, van een NS route. We gokken op de zuidoever. De NS-sticker ziet er redelijk nieuw uit, die kant zal dus wel begaanbaar zijn.

We lopen nu richting oosten. Naast de eerder genoemde soorten ook Lisdodde, rode en witte klaver, zuring en pijlkruidkers. De zuring heeft rode vlekken, zuring-rietroest (puccinia phragmitis). Het is heerlijk rustig. Een valk hangt in de lucht te 'bidden'. Pas na Portengen begint het verkeerslawaai van de A2 hoorbaar te worden. We wandelen er onder door. Zullen we onszelf op een milkshake bij de Mac trakteren? Alleen de drive-through is open, en daar staat een lange stroom auto's. Bij een hotel staat een molen. Maar we wandelen terug naar een dorpje en eten daar onze boterham. Net iets rustiger.

Op de terugweg ontmoeten we een stel die ook het marskramerpad lopen. Gisteren zijn ze uit Leiden vertrokken. Wij doen er aanmerkelijk langer over. Al een paar jaar, zo af en toe een vrijdag of zaterdag, 5-10 km. Sssst.

We stappen in de auto en de eerste druppels vallen. Geen zware bui, en het is niet genoeg voor de uitgedroogde dijken, maar het is regen.


Gedaan: 100,9 + 6,7 = 107,6 km
Te gaan: 360 - 107,6 = 252,4 km






Geen opmerkingen: