maandag, augustus 31

Maas-Niederrheinpad: Nieuw Bergen - Afferden.

 Maandag 31 augustus 2020.

We parkeren in Afferden op het dorpsplein. Onderweg naar de bushalte passeren we de kerk, met een toren uit de `13 eeuw. De bus brengt ons in 6 minuten naar Nieuw Bergen. Waar het vanmorgen bij het opstaan nog regende, is het nu droog. Een van de makkelijke dingen aan het Maas-Niederrheinpad is dat alle trajecten met een half-uursdienst verbonden zijn. In Nieuw Bergen weten we het pad nog van zaterdag.


We volgen het pad langs de heide. Rechts van ons moet het eendenmeer liggen, maar daar zien we weinig van en zeker geen eenden. Daarna het bos in, de "Eckeltse Bergen". Rechts van ons is heide, links bos. Het woord Bergen is wat overdreven, heel hoog wordt het niet. De lucht laat zelfs af en toe een zonnetje zien. 


De samenstelling van het bos is hetzelfde als afgelopen zaterdag: Zomereik, amerikaanse kers, braam, lijsterbes, ruwe berk, en els. De kruidlaag ontbreekt grotendeels. Op een plaats leidt het pad ons langs een knuppelpad of vlonderpad. In de modder groeit zwart tandzaad en wolfspoot. 




We lopen door de "Duvelskuul", een laag gebied met twee meertjes. 

Bij een kapelleke, het "Poaterskapelleke", houden we even rust. Het pad voert ons verder naar de rand van Afferden, om bij het begin van het dorp af te slaan en een omweg van zo'n vijf kilometer te maken. Wel een mooi stuk over de kam van een paraboolduin. 


Terug in het dorp willen we een brood halen bij de bakker. Jammer, die is dicht.

Gewandeld: 127,9 + 13,3 = 141,2 km

Geen opmerkingen: