zaterdag, augustus 29

Maas-Niederrheinpad : Well - Nieuw Bergen.

 Zaterdag 29 augustus 2020.

Deze week afscheid genomen van mijn werk. Nooit heb ik zulke fijne collega's gehad als deze. Het afscheid viel me dan ook moeilijk. Donderdag zijn we naar camping The Turnery gereden. Hopelijk kunnen we hier een aantal mooie dagen doorbrengen.

We parkeren in Nieuw Bergen bij het winkelcentrum. We hoeven alleen de weg over te steken om bij de bushalte te komen. Makkelijker kan niet. 

We moeten 20 mnuten wachten. Naast de halte groeit geel walstro. We geven een paar haltes te vroeg een stopteken. Sorry, chauffeur. 


In Papenbeek / Well stappen we uit. Hier vlakbij hebben we op een camping gestaan, maar zijn toen net niet aan dit stuk toegekomen. Vandaag wel. We worden al snel het bos in gestuurd. Amerikaanse eik, zomereik, ruwe berk, grove den en lijsterbes. De struiklaag kent vooral braam. Bij het Reindersmeer komt daar struikheide bij. De kruidlaag is mager. Alleen een paar exemplaren van de grote teunisbloem vallen op. Het Reindersmeer is ontstaan door zand- en grintafgraving. De doorsnede van verschillende aardlagen is goed te zien. 

Bij het Reindersmeer is een voetpontje, maar van ons vorige bezoek weten we dat die niet zonder problemen is. We kiezen daarom voor de route rond het meer. Die is wel wat saaier. 



We volgen de oever van het meer. Pas tegen het eind buigt het pad landinwaarts. We wandelen nu door een landschap met veel heide en grasvelden. Hier en daar staat toelichting. Bij een van de heidevelden staat bijvoorbeeld dat het 'tankmos', dat met een militaire operatie hier is terecht gekomen, gedeeltelijk wordt opgeruimd om weer open zandstuif gebieden te krijgen. Af en toe horen we een vogel, maar niet heel opvallend. Wel zien we verschillende vlinders rondfladderen. 

De kruidlaag blijft beperkt. Natuurlijk is er volop heide. In de berm groeit regelmatig wilde peen, stalkaars, een verdwaald wilgenroosje, en sint-janskruid.

Bij een wildrooster kiezen we voor een wandeling zonder wild. De bewegwijzering is het hele stuk prima in orde. 

Voor we het weten komen we vermoeid maar tevreden in Nieuw Bergen aan.


Gewandeld: 115,6 + 12,3 = 127,9 km


Geen opmerkingen: