zondag, augustus 2

GR5: Goedereede - Melissant

<b>Zaterdag 1 augustus 2020</b>
We parkeren op parkeerplaats "Slikken van Flakkee" aan de Halsdijk in Melissant. Oriëntatie blijkt hier even lastig, zelfs met google maps. De route kan ik wel van wandelnet downloaden, maar weigert te verschijnen in mijn GFX viewer. Met een vriendelijke inboorling komen we er gelukkig wel uit. Vanaf de parkeerplaats is het een redelijk stukje lopen naar de bushalte in Melissant. De bus rijdt twee maal per uur, dat is wel lekker.

In Goedereede zijn we eerder geweest. De route is gemakkelijk op te pakken. Over rustige en vrijwel verlaten asfaltwegen lopen de kilometertjes gemakkelijk weg. We houden even halt wanneer we een vogel vanuit de weilanden horen. Jos start haar bird app. Helaas lijkt de vogel zich van onze aandacht bewust en houdt wijselijk haar snavel. Verderop is een Duitse auto ons net voor als we bij een picknicktafel willen lunchen. We gunnen het ze. Ook omdat het winderig is en ik optimistisch geen jas meegenomen heb. We hadden hier een grasdijk op gemoeten, maar deze zit met een hek solide op slot. De stickers wijzen duidelijk op de grasdijk. We raadplegen de GFX viewer. Die wil nu wel de gedownloade route installeren. De route loopt wel degelijk over de - afgesloten - grasdijk. Dan maar het asfalt weggetje onderlangs. De flora biedt niets bijzonders: smeerwortel, riet, ereprijs. Van die laatste kent de Heukels flora een flink aantal soorten. Ik neem de moeite niet om uit te zoeken welke soort het precies is.

Bij een haakse bocht in de weg vraag ik me af of we niet over de slikken kunnen lopen. We bekijken het info-bord over de slikken. He, er loopt een LAW door of over de slikken! Een afwisseling van het asfalt zou leuk zijn. Zouden de slikken niet te nat zijn voor onze sandalen?
We klimmen - legaal - over het hek. We lopen richting het water van de Grevelingen. Er is een mooi uitzichtpunt, maar we kunnen niet aan de 'kust' komen. Wel een mooie plek om de lunch naar binnen te werken.
Daarna over de slikken verder. Het pad is iets vochtig maar goed beloopbaar. Wel recht toe recht aan. De terreinbeheerder houdt volgens het infobord het LAW-pad open. Links en rechts is volkomen dicht gegroeid. De flora is veel interessanter dan langs het asfaltweggetje onder langs de dijk. Heemst, heelblaadjes en Koninginnekruid zijn de eersten die opvallen, maar ook ratelaar, watermunt, uitgebloeide orchideeën, en zelfs parnassia sieren de randen van het pad. Groot koolwitje, citroengeeltje en zandoogjes dwarrelen vrolijk rond.

Verderop stuiten we opnieuw op een hek. Hier is een mooi draaihek voor wandelaars gemaakt. En tot onze verrassing: een LAW-sticker! Er staat een waarschuwingsbordje voor grote grazers. Altijd lastig, want op ene 2 meter breed pas kunnen die gemakkelijk het hele pad versperren. We hebben al een keer mee gemaakt dat de hele kudde precies voor het draaihekje stond. Gelukkig komen we zonder problemen bij de auto terug.

Gelopen: 35,1 + 9,8 = 44,9 km
Te gaan: 65,6 - 44,9 = 20,7 km


Geen opmerkingen: