woensdag, maart 3

Pelgrimspad Paapse Veer - Aarlanderveen

 Woensdag 3 maart 2021.

We parkeren in de Dorpsstraat in Aarlanderveen. In theorie is het nog volop lock down, maar het was toch aardig druk op de weg. Het was mistig toen we van huis vertrokken, en dat is het, ondanks de belofte van zon vanmiddag, nog steeds als we uitstappen. 


In verband met de lock down willen we geen openbaar vervoer gebruiken, in plaats daarvan wordt het 'heen en weer', of, meer in de stijl van het pelgrimspad, een 'rondje rond de kerk'. 


Vanuit de Dorpstraat steken we de provinciale weg N231 over. In plaats van rechtsaf te slaan, gaan we rechtdoor het Noordeinde op. We lopen over een niet al te drukke, maar zeker ook geen rustige weg. Links en rechts staan woonhuizen en bedrijven. Rechts passeren we een christelijk gereformeerde kerk en links een Rooms Katholieke kerk. Geleidelijk wordt de weg wat rustiger. Bijna uitgebloeide sneeuwklokjes, krokusjes en narcissen zorgen voor vrolijke kleuren. Aan het eind slaan we rechtsaf de Korteraarseweg in. De weg maakt een bocht en we lopen door Korteraar, net als Aarlanderveen een langgerekt lintdorp.

Aan het eind van het dorp buigt de weg naar links. Veel huizen dragen een naam: 'Vertrouwt op God' of 'Voetje voor voetje'. Door Paapse Veer lopen we over de parallelweg van de N302 naar het officiële beginpunt van ons dagtraject. Daar duiken we 10 meter het weiland in en genieten van onze meegebrachte boterhammen. Een aantal schapen kijkt vanuit hun weiland nieuwsgiering naar ons: Zie je dat, die mensen eten geen gras, die eten iets bruins!


We mogen over een hekje klimmen, wat altijd heerlijk ondeugend voelt, en lopen over een graskade. Langs de slootkant van de ringvaart staan paarse dovenetel en speenkruid volop in bloei. In het water zwemmen ganzen, zwanen, bergeend, kuifeenden, wilde eenden en verschillende futen-paren. En nee, 'wilde eend' betekent niet dat de andere eendensoorten tam zijn.

Na 11 km zijn we terug in Aarlanderveen. Het was lekker om weer eens echt de benen te strekken. Het eerste stukje van Pelgrimspad 1, Amsterdam - Den Bosch, zit er op.

Pelgrimspad 1: 5,3 km


Geen opmerkingen: