woensdag, juni 9

Pelgrimspad 1: Amstelveen - De Kwakel

Dinsdag 7 juni 2021


We parkeren weer in De Kwakel, een heerlijk rustig plaatsje waar ik geen molest aan onze wagen verwacht. We beginnen met de busreis. Twee keer overstappen, met weinig speling. Tot mijn grote en aangename verbazing stappen we nog geen drie kwartier later uit bij halte Zwarte Pad, vlakbij de Bovenkerk in Amstelveen. Complimenten aan het OV.

De Bovenkerk wordt na een brand gerestaureerd. Aan de buitenkant vallen brandsporen niet op  (excuus dat de foto niet helemaal verticaal staat, dat ligt niet aan de toren maar aan de fotograaf).

Hier duiken we ook het Amsterdamse Bos in. Het is nog ochtend, en lekker koel. Het belooft een hete dag te worden. De gemeente voert in het park blijkbaar vakkundig onderhoud uit, want we zien ratelaar, echte koekoeksbloem, kale jonker en een soort Handekenskruid, vermoedelijk gevlekte rietorchis. Even later duikt het eerste hinderpaaltje op: een brug, waar de route overheen gaat, is afgezet. Op de kaart stippel ik een omleidingsroute uit. Daar verspert een stel Schotse hooglanders ons de weg. Nee, ik bedoel niet de doedelzakspelers, maar de grote grazers. Hoewel we net een bordje "25 meter afstand houden" gepasseerd zijn, loopt Jos er moedig tussendoor. Zonder probleem pakken we de draad weer op. Het is nog rustig in het bos, een enkele wandelaar of fietser. 

We steken een weg over en komen in het aangrenzende Schinkelbos. Het pad van de route is in het voorjaar afgesloten. Het recht-toe-recht-aan pad is wel geopend. Dat nemen we dan maar. Het loopt in elk geval gemakkelijk weg. We horen verschillende vogels maar zien ze niet. 

Hierna volgen we het Zwarte Pad langs de 'Grote Tocht', een water. Een waarschuwingsbord informeert ons dat dit over een week dicht gaat. We zijn net op tijd. In de verte zien we Schiphol. Aan het eind van het pad slaan we linksaf. 


Volgens de kaart lopen we nu een heel stuk langs water en groen. Maar wat ik verwachtte blijkt juist: het water en het groen worden vrijwel helemaal door huizen aan het zicht onttrokken. Het is een redelijk drukke straatweg. Aan de overkant van de weg passeren we een kerk: Volgens het informatiebord is het een Oud-Katholieke kerk, met de enige Oud-Katholieke begraafplaats van Nederland. Even verderop passeren we een moderne protestantse kerk.

De volgende tegenvaller dient zich aan: het fietspad, dat een stuk rust door het groen had kunnen brengen, blijkt niet toegankelijk. Werkzaamheden aan de dijk. Het waarschuwingsbord meldt vrolijk dat wandelaars van het Pelgrimspad maar 100 meter om hoeven te lopen. Wat ze er niet bij vermelden is dat het een kilometer langs druk verkeer over het fietspad betekent.


Aan het eind van de kilometer dient zich de volgende verrassing aan: Het pad is verlegd. De padbeheerder heeft dit keurig aangegeven. Waar de route eerst over een druk fietspad liep, loopt de route nu over een rustige graskade. We komen één wandelaar met hond tegen. Op een bankje eten we onze boterhammen. We kijken naar de overvliegende vliegtuigen die op Schiphol landen. Aan de overkant passeert de ene fietser na de andere. Een prima verbetering van de padbeheerder. We bewonderen een molen, en wandelen verder langs de achterkant van de bloemenveiling van Aalsmeer. Een zijweg blijkt genoemd naar Jac. P. Thijsse, een bekend natuurliefhebber uit de vorige eeuw.

Langs de Westeinderplassen hebben we een koele bries, lekker. De watertoren is een rijksmonument. Op een strandje is het druk met mensen. We genieten van een ijsje en beginnen aan het laatste traject. Dat bestaat vooral uit graskade, en we hebben er intussen zo'n 10 kilometer op zitten. Waardoor weten we niet, maar we voelen ons veel vermoeider dan vorige week. Het laatste stuk lopen we over een druk fietspad 'waar auto's te gast zijn'. De route volgt eigenlijk de graskade ernaast, maar we na het eerste deel voelen we ons te moe om nog een weg door het hoge gras te zoeken.

Er zit een kleine 15 kilometer op, een mooi resultaat. Hopelijk kunnen we een volgende keer het stuk van Amsterdam Centraal naar Amstelveen in één keer lopen. 

Het vervolg van de route leest u hier.






Geen opmerkingen: