woensdag, juni 23

Pelgrimspad 1: Amsterdam - Amstelveen

Dinsdag 22 juni 2021


We parkeren bij de bovenkerk in Amstelveen. Er is een parkeerplekje vrij vlak naast de bushalte. We lopen geen stap meer dan nodig, hihihi. We hadden vorige week dit stuk willen lopen, maar met 30 graden vonden we het te warm om dwars door Amsterdam te gaan lopen sjouwen. Vandaag zijn we weer eens later gestart dan we hadden gewild. Het is bij elven als we in de bus stappen. Het GVB heeft de zaak goed georganiseerd. 2 keer overstappen, een keer op de tram en een keer op de metro, en we stappen uit bij Amsterdam Centraal Station. Heeft u dat stationsgebouw wel eens bekeken? Zelf ben ik bepaald geen architectuurliefhebber, en smaken verschillen, maar ik vind al die details toch een stuk  mooier dan het strakke glas en betonwerk van nu.


De beschrijving in het boekje is duidelijk. Dat is maar goed ook, want de gebruikelijke wegwijsstickers ontbreken. Misschien zijn ze door het gemeentebestuur verboden? Eerst passeren we, hoe toepasselijk voor een Pelgrimspad, de Sint Nikolaaskerk. Leuk om door alle plekjes te lopen die uit de boeken van Baantjes bekend zijn: Zeedijk, Oude Zijds Voorburgwal, Warmoesstraat, Dam, Rokin, Damrak. De naam Zeedijk staat ook in het Chinees op de straatnaambordjes. De Zeedijk zou het hart van Chinatown zijn, maar op het korte stukje dat wij lopen zie ik niet veel Chinese winkels. We passeren 'De Oude Kerk' en het museum 'Ons Lieve Heer op Solder'. De Begijnhof missen we doordat we in her Amsterdams Historisch Museum heel vriendelijk de verkeerde kant uitgestuurd worden. De Kalverstraat is voor veel mensen die hem voor de eerste keer bezoeken een afknapper, en zo ook voor Jos. Even verderop steken we de Leidsche straat over, eveneens bekend uit het Monopoly spel.

In het Vondelpark zijn we eindelijk verkeersvrij. Een prima plek om onze lunch te verorberen. Qua planten niet heel interessant. We pakken snel de draad weer op, want het is al over enen. In de 2e helft van de route verliezen we het pad. Gelukkig heeft het Vondelpark een vorm waarbij je niet echt kunt verdwalen. Pas als we de Amstelveense weg oversteken, komen we onze eerste wit-rode bewegwijzering tegen. We volgen hier een tijd de Schinkel. Vanaf een bankje kijken we uit op de tramremise. Daarna gaat het verder langs woonboten. Die liggen hier heerlijk rustig qua wegverkeer. Al moet je niet het bouwen van kaartenhuizen als hobby hebben, want er passeren regelmatig pleziervaartuigen die een flinke boeggolf maken.


Bij een restaurant met uitzicht over de Bosbaan trakteren we onszelf op thee en koffie. Daarna lopen we het Amsterdamsche bos in. In het begin rustig, maar in de buurt van de A9 wordt het lawaaierig. Het tunneltje onder de A9 lijkt voor wandelaars gesloten. Schrik. Toch kunnen we er over het fietspad door. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Het laatste stukje, door de ommelanden van de Amstelveens Poel, is het mooi. Een Amerikaanse rivierkreeft verspert ons dreigend de weg. Ze komen in elk geval altijd dreigend over, ondanks hun kleine afmeting. Kale jonker (hiernaast afgebeeld), gevlekte rietorchis, grote ratelaar, vogelwikke en veldlathyrus staan volop in bloei.

Vermoeid komen we bij de auto aan. 16 km is voor ons een mooie prestatie. We hebben nu het hele stuk van Amsterdam naar Reeuwijk er op zitten, 63 km. Volgende week hopen we op vakantie te zijn en Pelgrimspad 2 weer op te pakken.




Geen opmerkingen: