dinsdag, januari 18

Marskramerpad: Klarenbeek - Wilp

Dinsdag 18 januari 2022

Vanaf station Klarenbeek lopen we door het kabouterbos naar het pad. Een zandweg, hard door de regen van de afgelopen weken. De lucht is grijs, en heel soms lijkt het te gaan miezeren, maar dat kan ook de laaghangende nevel zijn. Maar het Appense bos is een mooi gemengd bos. Natuurlijk bloeit er nog niets. Bij het buurtschap Appen komen we meer in open terrein. De akkers die we passeren zijn kaal. Afgekapte stengels wijzen op maisbouw. Dat zagen we gisteren ook, al kwamen we ook een aardappelboer tegen.

We passeren het juffersgat, een plas die is ontstaan door een dijkdoorbraak. We lopen langs de Voorsterbeek, niet heel breed, en het is nauwelijks voorstelbaar dat die niet zo heel lang geleden voor een dergelijk gat kon zorgen.

We komen in de buurt van de IJssel, en volgen de winterdijk. Ook hier zijn af en toe kolken te zien. De winterdijk is het eerste deel begroeid, en wat een mooi effect creeert. We komen twee wandelende echtparen tegen, een van hen loopt ook het Marskramerpad. We moeten even terug naar een provinciale weg om een prive landgoed te passeren. Dan verder over de winterdijk. Soms zien we in de verte de IJssel liggen.

Bij Wilp stoppen we bij de kerk. Een groot gebouw voor zo'n klein plaatsje. De eerste kapel hier is gebouwd door een angelsaksische monnik, Liafwin, beter bekend als Lebuïnus. De oudste delen van de kerk dateren uit de 11e eeuw.

Gedaan: Den Haag - Wilp.
Te gaan: 146 - 11 = 135 km.

Geen opmerkingen: