donderdag, maart 17

Biesboschpad: Strijen - Maasdam

Donderdag 17 maart 2022

Vanuit Maasdam rijdt er twee keer per uur een bus naar Strijen. We hoeven dus niet lang te wachten. In Strijen zijn de stickers niet dik gezaaid, iets wat we ook verder dit traject af en toe zien. Of juist niet zien, net hoe je het bekijkt. Bij het verlaten van Strijen passeren we en herinneringsmonument voor 3 Joodse families die hier in de 2e WO zijn weggevoerd.

We volgen een schelpenpad, en na het gemaal een graspad tussen twee sloten door. We lopen tussen riet en riet. Niet heel spannend, wel rustig. Er zitten vreemde ribbels in de aarde, misschien van bandensporen. Het loopt vermoeiend. Links is een vogelgebied. Bij een vogelhut staat een bordje dat hier Dwergganzen en ik meen rietganzen voorkomen. Een vogelaar verderop heeft het over Kolganzen. Ganzen zijn er in elk geval in overvloed.

Cillaarshoek is een vreemd plaatsje. Niet omdat het een dijkdorp en dus een lintdorp is, maar omdat het arbitrair in 2 gemeenten is verdeeld. De scheidslijn loopt midden door het dorp. Al snel lopen we langs een dijk. MInder avontuurlijk, maar de kilometers stappen wel gemakkelijker weg.

We passeren het gehucht Zwanegat, en veel inwoners hebben iets met zwanen. En inderdaad zagen we even voor het dorp een koppel zwanen. Speenkruid komen we op verschillende plaatsen tegen langs de oevers van sloten. Het kerkje in de St. Anthoniepolder stamt uit de 13 eeuw. We bewonderen de buitenkant.

Onderweg komen we verschillende dode reigers tegen. Klaas, die vandaag weer met ons meeloopt, googelt en vindt een melding dat we gevraagd worden dode vogels te melden ivm vogelgriep. We kunnen daarvoor een app fixi gebruiken. Maar welke soort melding? Afval langs de weg? Last van ongedierte? De lokatie is het volgende. Ik krijg wel een kaartje van de omgeving, maar moet zelf op het kaartje aangeven waar ik sta. Op een lange dijk zonder bijzondere herkenningspounten wordt dat lastig. Na nog een paar van dat soort issues geef ik het op.

In Maasdam drinken we nog een kopje thee of koffie bij 'Joep' voor we terugrijden.

Gedaan: Geertruidenberg - Maasdam, 51km.

Geen opmerkingen: