vrijdag, juni 10

Nederlands kustpad 2: Waalsdorpervlakte - Wassenaarseslag.

Donderdag 9 juni 2022

De stukjes Pelgrimspad 1 en 2 die we nog open hebben staan, lenen zich allebei meer voor een korte vakantie dan voor een autorit vanuit huis. Het Biesboschpad willen we nog even bewaren, misschien dat Klaas dat verder met ons wil lopen. De bus brengt ons snel naar de Waalsdorperweg, waar we vlak voor het NATO hoofdkwartier en het TNO langslopen. Vandaag lopen we zonder boekje, dat hebben we uitgeleend. Maar met de stickers als wegwijzers én de route gedownload op mobiel moet dat geen probleem zijn.

Bij het begin van de wandeling zien we gelijk bekende duinplanten als slangenkruid, kromhals en veldhondstong. Een verdwaalde steenanjer oogt mooi. Het pad naar boerderij Meijendel was de vorige keren dat we het liepen, een zoekplaatje, en ook nu slagen we er in om ergens een afslag te missen. Met de GFX download zijn we snel weer 'on track'.

Vanaf Meijendel is de route prima aangegeven. Jammer genoeg voert de route niet door de libellenvallei. Net hiervoor slaan we rechtsaf. (routebeheerder: tip!). We wandelen een fors stuk evenwijdig aan het fietspad naar Wassenaarseslag. Pas vlak bij Ganzenhoek maken we een omweg. Tot onze aangename verrassing lopen we langs twee duinplassen. De eerste kent voedselrijke grond, maar de tweede kent arme grond. Onmiddelijk herkenbaar aan de groei van orchideen. Ik zie vleeskleurige (duin)orchis, en Jos stijve ogentroost. Mijn obsidentify app herkent een orchidee als steenrode orchis. Bij een uitstapje een paar weken geleden werd dezelfde orchidee op mijn mobiel als steenrode orchis herkend, terwijl die zelfde orchidee op de mobiel van een medewandelaaar werd herkend als vleeskleurige orchis.
Ik doe geen poging met de hand te determineren.

Ons oorspronkelijke idee was Katwijk aan Zee, maar bij Wassenaarseslag besluiten we naar Duinrel te lopen. Daar nemen we de bus naar huis.

Excuses voor de kwaliteit van de foto, ze is van mijn mobiel i.p.v. mijn fototoestel.

Geen opmerkingen: